Türkiye enerji yatırımları konusunda sürekli olarak atılımların yapıldığı bir dönemde. Enerjide dışarıya olan bağlılığı düşürmeyi planlayan Türkiye, hem arz güvenliği hem de kaynakların çeşitliliği açısından yatırımlarına hızla devam ediyor.

İlk fazı 12 Haziran tarihinde devreye alınan Trans Anadolu doğalgaz boru hattı (TANAP) sayesinde Doğu ile Batı arasında yeni bir köprü oluşturan Türkiye, enerjide merkez ülke konumunu sağlamlaştırıyor. 8 milyar dolar tutarındaki yatırım bedeliyle arz güvenliğinin yanı sıra Avrupa’ya doğalgaz taşınması açısından da stratejik bir konumda yer alacak.

GAZ AKIŞINA BAŞLANDI

TANAP’ta ilk gaz akışının 30 Haziran tarihinde gerçekleştirilmeyisle Türkiye açısından yepyeni ve önemli bir dönemin başladığını vurgulayan Socar Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat Lecompte, “Türkiye, eskiden Bakü-Ceyhan, Kerkük-Yumurtalık boru hatları ve Boğazlar ile ham petrol için bir geçiş noktasıydı. Şimdi ise Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşınacağı için, Türkiye Avrupa’nın enerji arz güvenliğine bire bir katkıda bulunacak bir ülke haline geldi” dedi.

Türkiye topraklarından geçtikten sonra, Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa ayağını oluşturan TAP boru hattı ile biraraya gelecek olan TANAP, TAP'la beraber Azerbaycan gazını ilk defa Avrupa pazarlarına ulaştırmış olacak.

Lecompte, TANAP’ın, ilk aşamada yanlızca Azerbaycan’ın Şahdeniz-2 sahasından gelen doğalgazı taşıyacağını, yakın bir gelecekte ise Hazar Denizi’ndeki başka sahalardan ve başka bölgelerden de kolaylıkla doğalgaz taşıyabileceğini vurguladı.

İSTİHDAM İHTİYACI İLE YATIRIMLARI ARTTIRDI

TANAP’ta 10 bin kişinin projenin inşaat, destek hizmetleri boru üretimi ve diğer çeşitli alanlarda doğrudan veya dolaylı olarak görev aldığını ve dolayısıyla son üç yılda istihdama önemli bir katkı sağladığının altını çizen Lecompte, “Şu ana dek projede 82 milyon adam/saat çalışıldı. Bildiğiniz gibi TANAP’ın inşaat çalışmaları bitmedi, devam ediyor. Eskişehir’e kadar olan kısım tamamlandı ve hizmete girdi, ancak Eskişehir’den İpsala’ya kadar olan, Avrupa’ya gaz taşıyacak olan kısımda çalışmalar devam ediyor”  şejklinde konuştu.

Lecompte, TANAP’ın doğrudan yatırım tutarının 8 milyar dolara ulaştığını ve bunun ülke içindeki katma değerini hesaba katacak olursak, ciddi boyutlara ulaştığını, proje inşaatı ile de birçok noktadaki il ve ilçelerdeki yerel şirketlerin önemli boyutlarda ürün ve hizmet sağladığını belirtti.

FİYATLARI OLUMLU YÖNDE ETKİLEYECEK

TANAP projesinin gaz fiyatları üzerinde olumlu etki yaratacağını belirten Lecompte, “Gelecekte, başka gaz kaynakları da Türkiye üzerinden geçer ve burada “hub” adı verilen “enerji merkezi” oluşur ise, fiyatlara daha da olumlu etkisi olacaktır”  şeklinde konuştu.

İKİ KARDEŞ DEVLETİN İMZASI

Socar Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat Lecompte, son olarak Azerbaycan ile Türkiye’nin, iki kardeş ülke olarak, enerji konusunda eskiden beri birçok farklı ortak çalışma yaptığını belirtek, “TANAP, bunun en güncel örneğidir. Socar Türkiye olarak bizim amacımız, “iki devlet, tek millet” ilkesi doğrultusunda, iki ülkenin de refahına ve büyümesine katkıda bulunan dev projeler yapmaktır. Yıllar içinde bu tarz dev enerji projelerini yapmaya devam edeceğiz” şeklinde kouştu.