Japon iklimlendirme şirketi Daikin'in Türkiye'ye yeni yatırım planları bulunuyor. Yatırımların içeriğiyle ilgili bilgi veren Daikin Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Önder, ayrıca ihracat çalışmalarını da anlattı. Önder, “Türkiye yabancı yatırımcı için oldukça avantajlı. Şu anda ihracat gelirlerimiz 261 milyon avro oldu ancak Hendek’teki yeni yatırımızla ekstra 100 milyon avro daha gelir elde edeceğiz. Hedefimiz, 2025 yılına kadar ihracatımızı 500 milyon avroya ulaştırmak. Bu hedefimize ulaşabilmek için 2025 yılına kadar 80 milyon avro veya 100 milyon dolar civarı daha ek yatırım yapmaya hazırlanıyoruz. Türkiye, bütün Türki Cumhuriyetler, Ukrayna, Belarus, Rusya, Ermenistan, Kuzey Afrika, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler ve bu bölgeler için müthiş bir lojistik üs olarak hizmet veriyor. Çoğuyla vergi anlaşmamız var. O yüzden ana depolardan biri Türkiye. Doğal olarak yabancı yatırımın gelmesinin en büyük nedenlerinden biri ülkemizin bulunduğu konumun stratejik avantajı. Tabii bunda devletin verdiği vergi kolaylıkları ve çalışanlara yönelik destekler de etkili oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

“HENDEK’TEKİ TESİSİMİZİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Önder, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Son olarak Sakarya Hendek fabrikamızda 15 milyon avro değerindeki yatırımımızla VRV üretim tesisimizin açılışını gerçekleştirdik. Pandemi şartlarına rağmen yatırımlarımıza devam etmek bizim için önemliydi. Çünkü biz planlarımızı 5 yıllık yapıyoruz ve çalışmalarımıza bu şekilde devam ediyoruz. Uluslararası hiçbir firma yatırımlarını günlük olarak yapmıyor. 5 yıllık planlar dahilindeki yatırımlarımızın tamamını 2020 yılına kadar tamamlamıştık ve 100 milyon avronun üzerinde yatırım bedeli ayırmıştık. Şimdi en son yatırımımızın açılışını geçen ay yaptık. Orada da 15 milyon avro bir yatırımla Türkiye'de ilk defa merkezi sistem değişken debili klima üretimine geçtik. Bu stratejik bir yatırım çünkü teknolojik ürünler üretmeye başlarsanız yan sanayinizi de geliştiriyorsunuz." ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI ULUSLARARASI YAPAY ZEKA ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

 "MÜTHİŞ BİR LOJİSTİK AVANTAJIMIZ VAR"

Türkiye’nin lojistik açıdan önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizen Önder, “Kurduğumuz Ar-Ge merkezinde Türk mühendislerimiz dünyanın en küçük kombisini üretti ve ödül aldı. Japonya’nın tarihinde de bir ilk olan bir kombi üretimi gerçekleştirdik ve ihracata başladık. Koronavirüs salgını sebebiyle birçok şey öğrendik. Dünyanın üretim merkezi Çin'di fakat bu lojistik kesintilerinin olması, tedarik zincirinin kısıntıya uğramasından dolayı artık farklı yerlerde lojistik üsler kurulmak zorunda. Türkiye o yüzden merkez olarak çok avantajlı. Günübirlik politikalar, kur sorunları çok geçici şeyler ama orta ve uzun vadede Türkiye'ye yatırımların artacağına inanıyorum. Çünkü müthiş bir lojistik avantajımız var. Pandeminin etkisi bize fayda verecek. Dünya genelinde enflasyonist bir ortam var. Özellikle Rusya – Ukrayna savaşından dolayı yaşanan gerginlikler, ham maddede yaşanan fiyat artışı gibi sorunlar 1,5 – 2 yıl kadar sürebilir. Nihayetinde toparlanacaktır.”  (AA)