Cengiz Holding, Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Türkiye’deki yatırımlar için rol model olan 110 milyon dolarlık Adıyaman Bakır İşletmesi Konsantratör Tesisi ile Adıyaman'ın sanayileşme potansiyelini ortaya çıkardı.

BÖLGEDE İLK BEŞ ŞEHİR ARASINDA YER ALDI

Bölgenin en büyük tesisi olan dev yatırım ile faaliyetlerine 2018 yılında başlayan işletme, ticari faydadan ziyade, sosyal sorumluluk bilincine sahip bir model kazandırdı.

Adıyaman, söz konusu yeni yatırım modelinin etkisiyle sanayiye yapılan yatırımlarda Güneydoğu Anadolu’nun ilk beş kenti arasında yer almayı başardı.

Şehirde 1950'li yıllarda başlayan sanayileşme faaliyetleri bugün tohumlarını verirken, il genelinde farklı alanlarda sanayi sicil belgesine sahip olan 449 işletmede, yaklaşık 15 bin kişilik istihdam oluşturuluyor.

BAKIR İHTİYACININ 18 BİN TONUNU KARŞILIYOR

Türkiye’nin en önemli bakır yataklarından birinin bulunduğu Adıyaman’ın markalaşma sürecine nitelikli bir değer kazandıran tesis ile Adıyaman topraklarından çıkarılan bakır yüzde 12-14 konsantre seviyesine getirilerek Türkiye’ye ve dünyaya kazandırılıyor.

Holding, aynı zamanda söz konusu tesis ile Türkiye’nin yıllık bakır ihtiyacı olan 450 bin tonun 18 bin 500 tonunu tek başına karşılıyor. 

İSTİHDAMIN ÇOĞU BÖLGE İNSANINDAN OLUŞUYOR

İlin istihdamına sadece sayısal olarak değil aynı zamanda nitelikli bir katkı sunan tesis, doğrudan yatırım döneminde bin 100, işletme döneminde ise 450 kişiye iş imkanı oluşturdu.

İstihdamın yüzde 80’inden fazlasını ise bölge insanı meydana getiriyor.

Böylece Adıyaman ve civar şehirlerdeki potansiyel iş gücü, bölge ekonomisine kazandırılırken, işletme, çalışanların aileleriyle birlikte 2 binden fazla kişi için ekmek kapısı oldu. 

İSTİHDAMDA EĞİTİM HAREKETİ ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Holding'in Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni hedef alarak başlattığı istihdamda eğitim hareketi, Türkiye’de son dönemde yapılan yatırımlar için de örnek teşkil ediyor.

Tesis ile başlatılan istihdamda eğitim hareketi kapsamında, iş güvenliğine uygun ve çevreye duyarlı olarak devam eden faaliyetlerde çalışanlara farklı eğitimler sunuldu, eğitimlerle çalışanlara farklı branşlarda yetkinlik kazandırılarak nitelikli iş gücünün oluşmasında önemli bir kazanım sağlandı.

Adıyaman Halk Eğitim Müdürlüğü'nün, İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirdiği eğitimlerde çalışanların teknik bilgi ve yasal donanım ihtiyaçları en üst düzeyde ve kanunlara uygun şekilde sağlandı.

750'DEN FAZLA ÇALIŞAN BELGE SAHİBİ OLDU

Çalışanlarla başlayan eğitim süreci tüm bölgede yaygınlaştırılırken, eğitimlerin sonucunda 750'nin üzerinde çalışan, resmi G sınıfı iş makinası operatörlük belgesi, mesleki yeterlilik belgesi, kaynakçı, tahkimatçı, yüksek akım sertifikalı elektrikçi belgesi sahibi oldu.

Uluslararası standartlarla (EBR) sosyal yardım politikaları ile yönetilen ve aralık devam eden eğitimler, uluslararası bağımsız denetim kuruluşları tarafından da düzenli olarak denetleniyor.