Otomotiv, inşaat, enerji, reklamcılık, beyaz eşya, mobilya, elektrik-elektronik ve makina imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalara alüminyum profil, kompozit panel ve fotovoltaik panel üretimi ile hizmet veren Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, Adana Hacı Sabancı OSB’de kurulu ikinci Ar-Ge Merkezi’ne sahip olmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Balbay, günümüzde rekabetin hızla artmasıyla birlikte markaların bu yarışta kendilerini öne çıkartacak ve fark yaratacak en önemli unsurunun inovasyon, (yenilikçi çalışmalar) olduğunu, bunun yolunun ise Ar-Ge'den geçtiğini ifade etti. Alüminyum ekstrüzyon sektöründe Ar-Ge Merkezi’ne sahip sayılı firmalardan birisi olduklarının altını çizen Balbay “Ar-Ge kültürü, nitelikli personel alt yapısı ve laboratuvar imkanları ile ülkemiz için katma değeri yüksek, özellikli alüminyum malzeme üretimi için çok sayıda test ve simülasyon kabiliyetlerini kullanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunları yaparken ülkemizin birbirinden değerli üniversiteleriyle iş birliği halindeyiz.” dedi.

“AR-GE’YE DAHA FAZLA ÖNEM VERMEYE ZORLUYOR”

Zahit Alüminyum’un “Ancak mükemmeli hedefleyenler ideali üretebilir” felsefesiyle kuruluşundan günümüze kadar yenilikçi çalışmaların öncüsü olduğunu belirten Balbay, şunları kaydetti: “Zahit Alüminyum, Ar-Ge Merkezi ile ülkemizin ve sektörümüzün beklentilerini belirlemek ve karşılamak hedefiyle fark yaratacak bilimsel çalışmalar gerçekleştirecektir. Firmamız, bu çalışmaların sonucu olarak elde edeceği yüksek kaliteli alüminyum malzeme ve farklı sektörlerde kullanılan ürünlerimizle endüstri-sanayi gelişimine ve son tüketici yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayacaktır.”

Günümüzde gelişen bilgisayar ve internet teknolojileri sayesinde artık bilgi, mal ve hizmet üretim ve dolaşımının küresel ölçeklerde gerçekleştiğini belirten Balbay, yaşanan bu dönüşümlerin ülkeleri Ar-Ge’ye daha fazla önem vermeye zorladığını bildirdi.

VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR, MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR

Ar-Ge’ye yapılan harcamaların bir ülkenin ya da firmanın teknoloji yeteneğini tanımladığını belirten Balbay “Ar-Ge harcamaları yeni ürün ve üretim yöntemi geliştirme, mevcut veya ithal edilen teknolojinin etkin kullanılması, uyarlanması veya değiştirilmesi süreçleri gibi teknolojik faaliyetlerin her aşamasında büyük önem taşır.” dedi.

1980’lerde başlayan, 1990’lı yıllarla birlikte yaygınlaşan küreselleşme olgusunun, birçok alanda olduğu gibi Ar-Ge konusunda da ülkelerde yadsınamaz gelişmelere yol açtığını vurgulayan Balbay, şöyle devam etti: “Küreselleşme süreciyle birlikte her geçen yıl artan rekabet ortamında, Ar‐Ge faaliyetleri sonucu yaratılan bilgi ve teknolojik yenilik özellikle internetin gelişmesiyle birlikte daha kolay yayılabilmektedir. Yaratılan buluşun, ürünün ve bilginin dağılımının hızlanması, Ar‐Ge yatırımlarının verimliliğini arttırmakla birlikte maliyetleri de düşürmektedir.”