Türkiye'de sanayi üretiminin yoğun olduğu illerden biri olan Bursa'da Ocak-Mart 2022 döneminde kurulan şirket sayısının, Ocak-Mart 2021 dönemine kıyasla yüzde 14 artış gösterdiği bildirildi.

3 AYDA BİN 459 YENİ FİRMA FAALİYETE BAŞLADI

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) verileri doğrultusunda, yılın ilk çeyreğinde şirket kuruluş işlemlerinde artış yaşandı. Şehirde ocak ayında 531, şubat ayında 415 ve mart ayında 513 firmanın açılışı yapıldı. Geçen yıl yaklaşık 5 bin yeni firmanın faaliyete başladığı kentte henüz daha yılın ilk üç ayında bin 459 firma açıldı.

Kentte geçtiğimiz yıl 437'si ocak ayında, 387'si şubatta, 457'si martta olmak üzere toplamda bin 281 firma kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştı. Buna göre, bu yılın ilk çeyreğinde açılan firma sayısında, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 13,9 artış kaydedildi.

İLK SIRADA HİZMET SEKTÖRÜ YER ALDI

Ocak-Mart 2022 döneminde açılışı yapılan firmaların sektörel dağılımı ele alındığında, 228 şirketle hizmet sektörü birinci sırada konumlandı. Bu sektörü 198 firmayla tekstil ve 147 firmayla inşaat sektörü izledi.

Benzer dönemde 194'ü ocakta, 67'si şubatta, 98'i martta olmak üzere 359 firma kapandı.

"ÜRETİM, İSTİHDAM VE İHRACATTA ROL MODEL OLDU"

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, konuyla ilgili olarak " Türkiye'nin sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olan Bursa, yeni girişimlerle ülkemiz ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyor. Şehrimiz gerek üretimde gerek ihracatta gerekse istihdamda Türkiye'ye rol model oldu." dedi.

Covid-19 sürecinin zorluklarıyla mücadele edilen ve ezberlerin bozulduğu dönemde reel kesim güven endeksinin, kapasite kullanım oranlarının, yatırım teşvik belgelerinin ve ihracatta yukarı yönlü performansın, ekonomideki toparlanmanın işareti olduğunu vurguladı.

VAİLLANT TÜRKİYE İLETİŞİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI VAİLLANT TÜRKİYE İLETİŞİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

"YERLİ VE YABANCI YATIRIMCIYA GÜVEN VERMEYİ SÜRDÜRÜYOR"

Şehirde özel sektör yatırımlarının 2022'de de hızla devam ettiğini bildiren, söz konusu olumlu grafiğin rakamlara da yansıdığına dikkat çeken Burkay, 2022'nin ilk üç ayında yaklaşık bin 500 yeni firmanın kurulduğunu, geçen yıl tüm zamanların rekorunu kırdıklarını dile getirdi.

Burkay, "Kentimiz yerli ve yabancı yatırımcıya güven vermeye devam ediyor. İhracat ve açılan şirket sayılarındaki artış, Bursa'ya olan güvenin bir sonucudur. 'Bursa büyürse Türkiye büyür' mottosuyla ülkemizin aydınlık geleceği ve milletimizin refahı için yeni istihdam alanları oluşturma gayreti gösteren firmalarımız sayesinde kentimiz ve ülkemiz, yeni başarılara imza atacaktır." şeklinde konuştu.

"DAHA REKABETÇİ BİR BURSA VAR, 117 ÜLKEDEN DAHA FAZLA İHRACAT YAPIYOR"

Bursa'nın 3 milyonu aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık dördüncü ili konumunda bulunduğunu hatırlatan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı, küresel arenada daha rekabetçi ve Türkiye'nin en yüksek dış ticaret fazlası veren kenti olduğunun altını çizdi.

Burkay, kentin tek başına 117 ülkeden daha fazla dış satım gerçekleştirdiğini dile getirerek "Kent olarak, 24 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizle ülkemizin ihracat odaklı büyüme hedeflerine katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Ürettiğine değer katan bir anlayışla, 4 dolarlık ihracat kilogram birim fiyatına ulaşan Bursa'nın imalat sanayisinde orta-yüksek teknoloji yoğunluğu, yüzde 52 ile Türkiye ortalamasının iki katı seviyesinde. Bursa'nın üretimdeki her bir hamlesi, ülkemizin milli kalkınma hedeflerine en üst düzeyde katkı sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.

Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 9'unu Bursa'nın tek başına karşıladığı bilgisini veren Burkay, kentin ihracat potansiyeli, nitelikli istihdamı ve üretim tecrübesi ile Türkiye ekonomisinin hedeflerine ulaşmasında öncü rol oynadığını, yerli ve yabancı girişimcilerin yatırımlarında tercih sebebi olduğunu sözlerine ekledi. (AA)