Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2002'de 290 milyon dolar olan mobilya ihracatının 14 kat büyüyerek geçen yıl 4,3 milyar dolara ulaştığını anımsatarak, “Bugün Türkiye, mobilyada dünyanın en çok ihracat yapan 8'inci ülkesi. 2022 yılı ihracat hedefi 6 milyar dolar. Bu performansla dünya mobilya ticaretinden yüzde 5 pay almak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

"TELAFİSİ OLMAYAN ÜRETİM KAYBI YAŞAMAYACAĞIZ"

İstanbul Mobilya Fuarı’nın açılış programına video konferans yöntemiyle katılım sağlayan Bakan Varank, konuşmasına İran’ın doğal gaz arzında kesintiye gitmesinin OSB’lerde ve sanayi tesislerinde doğal gaz ve elektrik arzında kısıtlamalara gidilmesine sebebiyet verdiğini, vatandaşların evlerinde kullandıkları elektrik ve doğal gazda kesintiye gidilmesinin düşünülmediğini söyleyerek başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın başından itibaren süreci hassasiyetle yönetmeye çalıştığını bildiren Varank, sanayicilerin talep ve önerilerini dikkate alarak İran kaynaklı kısıtlamaları üretimin en az etkileneceği biçimde düzenlediğini ve söz konusu sürecin sanayicilerle birlikte üstesinden gelineceğini belirtti.

Yaratılan panik havasına kimsenin aldırış etmemesini ifade eden Varank, "Şoklara karşı direncini defalarca kanıtlamış sanayi sektörümüz, birkaç gün sürecek bu sıkıntılı sürecin üstesinden gelecek güce sahiptir. Büyük ölçüde telafi edemeyeceğiz bir üretim kaybı yaşamayacağız. Biz sanayicilerimizin karşılaştığı her sorunda yanlarında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz." dedi.

"İSTANBUL MOBİLYA FUARI'NIN İLGİ GÖRMESİ GURURLANDIRIYOR"

İstanbul Mobilya Fuarı’nın TÜYAP ve İstanbul Fuar Merkezi olmak üzere iki ayrı alanda düzenlenen ilk fuar olarak tarihe geçtiğini söyleyen Varank, gerek katılımcı sayısı gerekse icra edildiği alan bakımından Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük fuarı olacağını dile getirdi.

Fuarda 800’den fazla yerli ve yabancı firmanın 3 bini aşkın markasının sergileneceğini ve 150 binin üzerinde ziyaretçinin ağırlanacağını aktaran Varank, "Almanya’da iptal edilen, İtalya’da da sönük geçen fuarların ardından İstanbul Mobilya Fuarı’nın Türkiye’de büyük bir ilgiye sahne olması bizleri ziyadesiyle gururlandırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TESİS YÖNETİMİ ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM SÜRDÜRÜLEBİLİR TESİS YÖNETİMİ ZİRVESİ İÇİN GERİ SAYIM

"14 KAT BÜYÜDÜ, YÜZDE 5 PAY HEDEFLİYORUZ"

Bakanlık olarak sektörleri birbirlerinden ayrı görmediklerinin altını çizen Bakan Varank, sektörlerin kendileri için aynı resmin kıymetli birer parçası olduğunu, mobilya sektörünün de büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Varank, 2002'de 290 milyon dolar olan sektördeki dış satımın 14 kat büyüyerek geçen yıl 4,3 milyar dolara ulaştığını anımsattı ve "Bugün Türkiye, mobilyada dünyanın en çok ihracat yapan 8'inci ülkesi. 2022 yılı ihracat hedefi 6 milyar dolar. Bu performansla dünya mobilya ticaretinden yüzde 5 pay almak istiyoruz." şeklinde konuştu.

"HER YENİ YATIRIM REKABETÇİLİĞİ ÜST SEVİYEYE ÇIKARIYOR"

Sektörün yüksek kaliteli tasarım ve üretim kabiliyetleriyle hedeflere ulaşması noktasında şüphesinin olmadığını ifade eden Varank, iş birliği içinde çalışarak ve inanarak yola devam edilmesinin önemine işaret etti. Bakan Varank, "Biz bu noktada devlet olarak 19 yılı aşkın süredir taşın altına elimizi koyduk, koymaya da devam ediyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2022 yılı yatırım programında yer alan Mardin Mobilyacılar Sanayi Sitesi'nin proje çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Varank, "Her yeni yatırım sektörün rekabetçiliğini bir üst seviyeye taşıyor. Yine temel atma törenine bizzat katıldığım Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde de inşaat işleri sürat kazandı. Burası da örnek bir ihtisas OSB olarak Mobilya ekosistemine büyük katkı sağlayacak. İnegöl, Kaynarca, Torbalı Mobilya İhtisas OSB’leri neredeyse tam doluluk oranlarını yakalamış durumda. Mobilyacılarımız heyecanlı, biz onlardan daha heyecanlıyız." ifadelerini kullandı.

Son olarak sanayicilere de seslenen Bakan Varank, "Fuar destekleri de dahil hangi desteğe ihtiyaç duyuyorsanız biz emrinizdeyiz. Bakanlık olarak firmaların kendi bünyesinde kurduğu Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine büyük muafiyetler veriyor, ciddi avantajlar sağlıyoruz. Mobilya sektöründeki 30 Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sağladığımız destek tutarı 254 milyon lirayı buldu. TÜBİTAK’la Ar-Ge projelerini destekliyoruz. Son 19 yılda TÜBİTAK’la sektörden gelen toplam 105 projeye yaklaşık 50 milyon TL destek sağladık." diyerek sözlerini tamamladı. (AA)