İSTANBUL (AA) - Ayakkabı sektörünün pandemi sürecindeki ilk fiziksel fuarı olma özelliğine sahip olan "63. Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD)", salgına karşı tüm önlemler alınarak bugün İstanbul'da kapılarını açtı.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (TASEV) iş birliği ve KOSGEB desteğiyle düzenlenen AYMOD, ihracatı artırma gayesiyle başladı.

Ayakkabı sektörüne yön veren 420 markayı uluslararası alıcılarla buluşturan fuar kapsamında, ayakkabı ihracatında özel yer tutan ve ihracat potansiyeli yüksek olan 32 ülkeden, 350'yi aşkın alım heyeti Türkiye'ye geldi.

Fuarı, Almanya, Hırvatistan, İtalya, Rusya, Ukrayna, Irak, Kazakistan ve İsrail gibi ülkelerden onlarca katılımcının ziyaret etmesi beklenirken, fuarın B2B görüşmeleriyle yüz milyonlarca dolarlık iş bağlantısı sağlaması bekleniyor.

TASD Başkanı Abdulsabur Endican, konuyla ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türk ayakkabı sektörünün uluslararası fuarı AYMOD'un bu yıl 63. kez düzenlendiğini, bu kadar uzun soluklu fuar sayısının çok az olduğunu belirtti.

Geçen seneye nazaran  ihracatta pandemi sürecinin etkisiyle düşüş yaşandığını aktran Endican, "Sektör olarak bir toparlanma sürecine girdik. Pandeminin seyri aynı şekilde artmadan devam ederse, sene sonunda geçtiğimiz seneki ihracat rakamlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Türk ayakkabı sanayisinde üretimin sürmesi, ihracatın artması ve sektörün uluslararası alandaki etkinliğini artırması için faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getiren Endican, bu sebeple pandemiye karşın fiziki fuarı gerçekleştirdiklerini dile getirdi..

Endican, 25-27 Ağustos'ta AYMOD'u online olarak gerçekleştirdiklerini ve katılımcılardan olumlu sinyaller aldıklarını anımsatarak, fiziki fuarların yapılmasına henüz 1 Eylül'de izin verilmesinekarşın yoğun bir çalışmayla 30 Eylül'e AYMOD'u yetiştirdiklerini bildirdi.

Hangi şartta olursa olsun Türk ayakkabı üreticisi için ellerinden gelen tüm tanıtım ve pazarlama çalışmalarını yaptıklarını belirten Endican, 32 ülkeden alım 350'yi aşkın alım heyetinin geldiği fuara binlerce profesyonel ziyaretçi katılacağını söyledi.

Endican, "Böyle bir dönemde bu fuarı gerçekleştirmenin büyük başarı olduğunu düşünüyoruz. Alım heyetleri ve profesyonel ziyaretçiler fuarda yer alan markalarla B2B görüşmeler gerçekleştirecek. Fuar sayesinde ihracatımıza önemli bir katkı sunulacak." şeklinde konuştu.

TÜM ÖNLEMLER ALINDI
 

Küresel salgına karşı tüm önlemlerin alındığı fuarda, katılımcı ve ziyaretçilerin sağlığı güvence altına alınarak, olası risklerin bertaraf edilmesi için devletin ve Uluslararası Fuarlar Birliği'nin (UFI) belirlediği yeni normale dönüş kriterleri kapsamında bir dizi önlem faliyete geçirildi.

Bu kapsamda, fuara giriş ve çıkış noktaları yeniden düzenlendi. Fuar girişlerinde vücut ısısı kontrolü yapılıyor.

Havalandırma sistemlerinde harici hava kullanılarak içerideki hava sürekli temiz tutuluyor. Aynı anda fuar alanında bulunacak kişi sayısı "10 metrekareye 1 ziyaretçi" şeklinde sınırlandırıldı.

Fuara girişlerde katılımcı, ziyaretçi ve görevlilerin HES kodu sorgulaması gerçekleştiriliyor.