ST Endüstri Medya'ya özel bir açıklama yapan Antalya Bilim Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Görevlisi, Harun Gümrükçü, 1970’te imzalanıp, 1973’te yürürlüğe giren, katma protokolün 41. Maddesine göre, Türk girişimcisinin, Avrupa’da serbestçe işyeri açabileceğini belirterek, “Bu tüm Avrupa’yı bağlayan bir karardır. Berber bile olsanız, Avrupa’ya vizesiz girip, AB vatandaşlarının sahip olduğu tüm haklarla işyerinizi açabilirsiniz” dedi.

Kararın AB için bağlayıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gümrükçü, “Ama bu hakkını, ne kurumlar, ne de vatandaş hiç kimse talep etmiyor. Bu haklar verilmezse ciddi bir tazminat alırsınız” dedi.

1973 te yürürlüğe giren katma protokolün 41 . maddesinde, mevcut şartlarda kötüye gidiş olamaz, ifadesine dikkat çeken Gümrükçü, “İşverenlere uygulanmayan vize 1980’de kondu. Ama bu 41. Maddeye göre bu vize hukuki değil. Türk tarafı, bu konuda hakkını aramadığı için, Almanya’da, Avrupa’da bu hak yok gibi davranıyor.” Dedi.

Prof. Dr. Gümrükçü, “Bir Türk işveren Almanya’da açık arttırmaya vizeden dolayı katılamaz ve 2 milyon Avro zarar ettim, derse, tüm zararını tanzim edebilir” derken, şu anda AB ile Türkiye arasında ilişkinin canlandırılmak istendiği tespitini yaptı.  Meşru haklarını kullanmayan ülkelere, yeni hakların verilmediği ilkesini anımsatan Prof. Dr. Gümrükçü, “Bu konuda, kurumlar da, şahıslar da dava açabilir ama bu davayı açmak TOBB’a yakışır” sözleriyle, TOBB’u, 1973’te imzalanan katma protokolün 41. Maddesine atıfta bulunarak, “Türk girişimcisinin AB’de vizesiz seyahat ve işyeri kurma hakkını kullanmak istiyoruz” diye Avrupa Birliği Komisyonu'nun Ankara'daki temsilciliğine, mektup yazmaya davet etti.