Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çukurova’daki sanayi yatırımlarını ziyaret etti. Akkuyu Nükleer AŞ yöneticileriyle bir araya gelen Varank,  gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacağını söyledi. Burada sadece bir santral inşa edilmesiyle değil, inşa edilen santralle Türk sanayisi neler kazanılacağı hakkında da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Varank, Türk sanayisinin neler kazanacağı, yerli tedarikçilerin nasıl geliştirilebileceği, yerli katma değerin nasıl artırabileceği konularında da sıkı bir çalışma içinde olduklarını belirtti.

NÜKLEER ENERJİYE MUTLAKA İHTİYAÇ VAR

Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için mutlaka nükleer enerjiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Varank, nükleer teknolojilerin sanayinin alt alanlarıyla gerçekleştirdiği etkileşimin çok değerli olduğuna dikkat çekti. Burada kazanılan kabiliyetlerin sanayide çağ atlatabileceğini söyleyen Varank, çığır açıcı teknolojilerde gelişmek için mutlaka nükleer teknolojilerde kabiliyet kazanılması gerektiğini belirtti.

Akkuyu NGS'de ilk reaktörün 2023 yılında devreye alınacağını ve elektrik üretiminin başlayacağını belirten Varank, Türkiye'nin ilerleyen dönemlere dönük yeni nükleer santral projeleri olduğunu da söyledi. Türkiye'yi nükleer teknolojilerde de üreten bir ülke haline getirmek için çalıştıklarını vurgulayan Varank, kendi kabiliyetlerini ve teknolojilerini devreye alabilmeleri için ilk nükleer santral projesinin önemli kazanımlar sağladığını ifade etti.

TÜRKİYE’NİN İLK POLİPROPİLEN TESİSİNİN İNŞATINA BAŞLANACAK

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi'ne de bir ziyaret gerçekleştiren Varank, burada bir firmalarının Türkiye'nin ilk polipropilen tesisisin inşaatına başlayacağını ifade etti. Türkiye'nin ilk polipropilen tesisinin temelini bu sene içinde atmak istediklerini aktaran Varank, Ceyhan Endrüstri Bölgesi'nin etrafında özellikle petrokimya sanayisine dönük yeni organize sanayi bölgeleri ilan ettiklerini belirtti.

Petrokimya alanında Türkiye’nin 15 milyar dolara yakın, polipropilende ise 1,5-2 milyar dolar cari açık verdiğini söyleyen Varank, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde özellikle cari açık verdiği alanlarda önemli yatırımları olacağını söyledi.