İSTANBUL (AA) - Yerli ve milli markalar doğmasına öncülük edecek ilham verici bir ekosistem kurmayı ve ulusal rekabet gücüne katkıda bulunmayı misyon edinen Yıldız Teknopark, akademisyen girişimcilerden ilgi görüyor.

Türkiye'nin en büyük kuluçka merkezi olan Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi, sadece akademik girişimcilere özel akademik kuluçka programı ile öne çıkıyor ve Teknopark bünyesinde 43 üniversiteden toplam 90 akademisyenin kurduğu 72 aktif akademisyen firması bulunuyor.

Yıldız Teknopark bünyesinde 327 Ar-Ge, 98 kuluçka olmak üzere toplam 425 şirket faaliyet gösterirken, söz konusu şirketlerden 72'si ise aktif akademisyen şirketlerden oluşuyor.

Şirketlerin, makina ve teçhizat imalatı, robotik, elektronik, enerji, yazılım, sağlık, medikal, çevre ve eğitim teknolojileri gibi alanlarda projeleri bulunuyor.

Akademisyen girişimciler arasında; Türkiye'nin iş birlikçi robotlar (İHA ve İKA’lar) ile otonom keşif, güdüm ve seyrüsefer projesinde ana yüklenici şirket olan Polonom Robotics Kurucusu Doç. Dr. Sırma Yavuz, daha zeki çocukların yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla geliştirilmiş bilgisayarlı zeka geliştirme programı MenalUP markasının Kurucusu, Ayasis'in Kurucu Ortağı Araştırma Görevlisi Reşit Doğan, sanayiye lisanslama yoluyla transfer çalışmaları yürüten Chemtox Biolab Arge Kurucu Ortağı Prof. Dr. Afife Binnaz Hazar Yoruç var.

"50 MİLYON TL'LİK İHRACAT YAPTILAR, 29 PATENTE SAHİPLER"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, "Yıldız Teknopark bünyesinde sadece akademik girişimcilere özel akademik kuluçka programımız var. Özellikle malzeme, nanoteknoloji ve donanımsal ürünler alanında altyapı sağlayan tek kuluçka merkezi olmamız bizi diğer teknoparklardan ayrıştırıyor. Bugüne kadar akademisyen girişimciler, 50 milyon TL'nin üzerinde ihracat yaptı. Bu akademisyenler, 29 tane patente sahip." dedi.