İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ani iklim değişikliklerinin yüksek açlık seviyelerine ve daha ciddi gıda krizlerine neden olduğunu belirterek, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkelerinin çevresel faktörlerle inovatif yaklaşımlarla başa çıkma yöntemleri bulunmaktadır. Yüce dinimiz İslam, bizi toplumsal sorumluluğa itmektedir. Gıda israfı yapmak asla bizim için kabul edilebilecek bir şey değildir. Bununla beraber gıda da dahil hiçbir nimetin israf edilmemesi gerekir." şeklinde konuştu.

İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen  35. İSEDAK Toplantısı'nda bakanlar çalışma oturumunun başkanlığını yapan Oktay, yoksulluğun azaltılması ve refahın artırılmasının, İİT bölgesinde ve dünya sathında barışa ve istikrara hizmet edecek temel konular olduğunu belirtti.

Oktay, çevresel ekonomik problemlerin yaşandığı dünyada sürdürülebilirliğin, kalkınmanın temel kılavuzlarından biri olduğunu dile getirerek, şöyle anlattı:

"Sürdürülebilirlik tartışmalarının yapıldığı alanlarda, sürdürülebilir gıda sistemleri, iklim değişikliği, gıda israfı gibi konular ön plana çıkmaktadır. Sürdürülebilir gıda sistemleri çok geniş bir konu olup çok farklı faktörleri içerisinde bulundurmaktadır. Gıda işleme, dağıtım, ürünlerin tüketimi ve bertaraf edilmesi gibi konular bünyesinde bulunmaktadır. Ancak gıda sistemleri, tecrit edilmiş alanlar değildir. Gıda sistemleri diğer sistemlerle de ilişki içerisindedir, ticaret sistemleri, sağlık sistemleri, enerji sistemleri, sosyal güvenlik sistemleri, gıda sistemlerinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Gıda sistemlerinin performansı ve bunların yarattığı etkiler, farklı sistemlerin birbirleri arasındaki etkileşim göz önünde bulundurulmalıdır. Sürdürülebilirliği bir boyut olarak sürece kattığımızda gıda sistemleri, gıda güvenliğini ve aynı zamanda ekonomik, sosyal ve çevresel kaynakları gelecek nesillere gıda sağlayacak şekilde düzenlemeyi gerektirir. Bundan dolayı gıda sistemleri ve gıda güvenliği birbirinden ayrılmaz konulardır."

İİT'nin gıda yetersizliği çeken ülkeleri gündemine taşıdığını belirten Oktay, Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2016 için yaptığı sınıflandırmaya göre toplam 28 üye ülkenin, dünyadaki en düşük gıda kaynaklarına sahip 54 ülke arasındabulunduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, iklim değişikliğinin gıda krizine negatif alanda etki ettiğinin altını çizerek, şöyle dedi:

"Ani iklim değişikliklerinin yüksek açlık düzeylerine ve daha ciddi gıda krizlerine yol açtığı bilinmektedir. FAO'ya göre 2,5 milyon küçük ölçekli çiftçi, balıkçı dünyanın her yerinde iklim değişikliğinden kaynaklanan şoklara maruz kalmaktadır. Dolayısıyla hem gelirleri hem de tüketimleri negatif etkilenmektedir. İİT üye ülkelerinin çevresel faktörlerle inovatif yaklaşımlarla başa çıkma yöntemleri bulunmaktadır. Yüce dinimiz İslam, bizi toplumsal sorumluluğa itmektedir. Gıda israfı yapmak asla bizim için kabul edilebilecek bir şey değildir. Bununla beraber gıda da dahil hiçbir nimetin israf edilmemesi gerekir."

Bugünkü toplantıda sürdürülebilir gıda sistemlerinin masaya yatırılacağını aktaran Oktay, hazırlanan politika tavsiyelerinin değerlendirileceğini anlattı.

Fuat Oktay'ın konuşmasından sonra bakanlar çalışma oturumu basına kapalı şekilde sürdü.