SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri, 10 milyon ton ham petrol olan Dizayn petrol işleme kapasitesini 10,5 milyon tona çıkardı. 2020 yılında yaklaşık 10,3 milyon tonluk satış gerçekleştiren STAR Rafineri, bu satışların yaklaşık yüzde 70’ini iç pazara yaptı.
Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine 5’inci sıradan giriş yapan STAR Rafineri, gelişmiş konfigürasyonu sayesinde 100’den fazla petrol çeşidini işleyebilme kabiliyetine sahip.
Petkim’in hammaddesi naftanın tedarikinin yanı sıra iç piyasaya yaptıkları satışlarla Türkiye’nin cari açığının azalmasına önemli bir katkı sağladıklarını belirten SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Anar Mammadov, pandemi nedeniyle talebi azalan jet yakıtı üretim kapasitelerini hızla motorine dönüştürüp kesintisiz üretime devam edebildiklerini söyledi. 

REEL SEKTÖRÜN EN BÜYÜK YATIRIMI

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle rafineri marjlarının da düşük seyrettiğini ifade eden Mammadov, 6,3 milyar dolarlık değeriyle Türkiye’de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri’nin bu zorlu yılda, 250 milyon doların üzerinde bir kredi geri ödemesi gerçekleştirdiğini söyledi. Rafinerilerinin depolama kapasitesi ve operasyonel esnekliğini artıracak yatırımlarını da sürdürdüklerini belirten Mammadov, bu kapsamda, yaklaşık 45 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip olan ‘Rafinerinin Esnekliğinin, İşletilebilirliğinin ve Karlılığının İyileştirilmesi Projesi’ni (IFOP) bu yıl devreye alacaklarını söyledi. Mammadov, IFOP Projesi ile birlikte toplamda yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırım değeri bulunan ve çoğu ilave depolama kapasitesi ile ilgili olan yeni yatırımlarını da 2022 yılında tamamlamayı planladıklarını da sözlerine ekledi.