İstanbul Dudullu OSB İmes Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren, 2012 yılından beri müşterilerine hizmet sunan ACS Otomasyon, başta paketleme olmak üzere, otomotiv ve metal mobilya sektörlerinde anahtar teslim robotik projeler gerçekleştiriyor.

Pandeminin etkisiyle yeni dönemde robotik üretim hatlarına artan taleple birlikte 2021 yılını hedeflerinin üzerinde tamamlayan ACS Otomasyon, tüm zorluklara rağmen Türkiye’nin potansiyeline güveniyor ve 2022 yılında yatırımlarına devam etmeyi planlıyor. ACS Otomasyon Kurucu Ortakları Engin Genç ve Mehmet Öztürk sorularımızı yanıtladı.

2021 yılını ACS Otomasyon ve robotik sektörü açısından değerlendirir misiniz? 

ENGİN GENÇ: 2021 yılında ACS Otomasyon olarak tüm dünyada devam eden pandemi şartlarına rağmen hedeflerimizin üzerinde bir mali yıl kapanışı yaptık. Elbette, bunun sebepleri arasında 2020 yılında pandeminin etkisiyle birlikte yatırımların askıya alınması ve 2020’nin dördüncü çeyreğinde yeniden başlamasının büyük bir payı var. Bu süre zarfında birçok fabrikada insana dayalı üretim noktasında oluşan aksaklıklar, yarı çalışma gibi durumlar üretimde robot ihtiyacını bir kez daha ön plana çıkarmış oldu. Firmalar, yeni dönemde robotik üretim hatlarına daha fazla talep göstermeye başladılar. Biz de bu talepler doğrultusunda, 2021 yılında çeşitli robotik uygulamalar gerçekleştirdik. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN

Odaklandığınız sektör ve robotik uygulamalar nelerdir? Yakın zamanda devreye aldığınız robotik uygulama örneklerini ve çıktılarını paylaşabilir misiniz? 

MEHMET ÖZTÜRK: ACS Otomasyon olarak gıda, paketleme, otomotiv, demir-çelik, kağıt, kimya, mobilya gibi birçok sektöre hizmet vermekteyiz. Anahtar teslimi robotik projelerimizi başta paketleme olmak üzere, otomotiv ve metal mobilya sektörlerinde gerçekleştirmekteyiz. Yakın zamanda devreye aldığımız uygulamalar içinde, bizleri en çok heyecanlandıran örnek 2 projemiz için detay verecek olursak… Bunlardan birincisi, Türkiye’de ahşap mobilya üretiminde ilk 20’lerde olan bir müşterimiz, pandemi döneminde insanların müstakil evlerde yaşama isteğiyle birlikte bahçe mobilyalarında oluşan talepler üzerine sıfırdan sadece alüminyum, metal bahçe mobilyaları üretecek bir fabrika yatırımı yapma kararı aldı. Biz de ACS Otomasyon olarak, bu yatırımda toplamda 3 adet robotik kaynak sistemi için sözleşme imzaladık. Birinci sistemi teslim ettik. Müşterimiz, seri üretimde robotik kaynak işleminin ne kadar gerekli olduğunu gözlemleme şansı elde etti ve projenin devamı için ek yatırım kararı aldı. İkinci projemiz ise, distribütörlüğünü üstlendiğimiz KASSOW Cobot ile otomotiv sektöründe hizmet veren bir müşterimizin montaj hattında iki operatör ile yaptıkları montaj işlemini 1 adet KR850 cobotumuz ile başarılı bir şekilde devreye aldık. Proje sonrası müşterimizden geri dönüşler çok olumluydu. Böylece insan ve cobotun uyumlu çalışmasını bir kez daha tecrübe etmiş olduk. Montaj hatlarının birçok noktasında revizyona gidilmesi için yeni çalışmalar başlatıldı. Aynı zamanda dışarıdan yarı mamul ürün tedariki yapmış oldukları iki fabrikaya yaptığımız uygulamayı gösterdiler ve oralarda demo yapma şansı elde ettik. 

Distribütörlüğünü yaptığınız işbirlikçi robot markası Kassow Robots’un ürün gamı hakkında bilgi verir misiniz? Son dönemde yaşanan yenilikler ve gelişmeler nelerdir?

E.G.: Kassow Robots Kopenhag’da (Danimarka) kurulan, endüstriyel uygulamalar için benzersiz ve verimli 7 eksenli hafif iş birlikçi robotlar geliştirmekte ve üretmekte olan bir cobot üreticisidir. Kassow Robots ürünleri “Güçlü, Hızlı, Basit” sloganı ile hız ve güç sunarken, aynı zamanda en uzun erişim mesafesi ile ön plana çıkmaktadır. Cobot’ların kullanıcı dostu olması, işletmelere daha fazla esneklik sağlayarak bünyesinde robotik uzmanı olmayan KOBİ’lerin karmaşık otomasyon ve programlamayı, uygun maliyetli ve bağımsız bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak tanır. 

Kassow Robots’u özel yapan detayı; portföylerinde yalnızca 6 eksen modeller bulunan diğer cobot üreticilerinin aksine, 7 tam kontrollü eksene sahip robotlar üretiyor olmasıdır. Bu 7 eksen, robot kollarının gerçek bir insan kolunu çok daha iyi taklit etmesi sebebiyle kullanıcılarına daha fazla esneklik sağlamaktadır. Kassow Robots ürettiği 5 model cobot ürün yelpazesi, 5-18kg yük taşıma kapasitesi ve 850-1800mm erişim mesafesi olanakları sunmaktadır. 2021 yılı itibariyle, 1000mm erişim 18kg taşıma kapasiteli KR1018 model kodu ile 6. cobotunu eklemiştir. Bu yenilikle birlikte, tüm cobot ürünlerinde standart sunduğu ModbusTCP haberleşme mimarisine ilave opsiyon olarak PROFINET haberleşme mimarisini de müşterilerinin kullanımına sunmuştur.

Aynı zamanda Inxpect marka radar sensör sistemi ve alan tarayıcıların Türkiye yetkili distribütörlüğünü üstleniyorsunuz. Bu kapsamda sunduğunuz ürün ve çözümleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Inxpect markasını öne çıkaran, benzerlerinden ayıran özellikleri nelerdir?

E.G.: INXPECT, 2015 yılında İtalya’da kurulmuş, radyo frekansı alanında çalışmalar yapan bir Ar-Ge şirketidir. Bu konuda birden çok sektöre benzersiz ve faklı ürünleri ile çözümler sunmaktadır. Endüstriyel üretim sektörüne ise, Inxpect markasını dünyaya kazandırmış bulunmaktadır. Halihazırda Almanya, İspanya ve İsrail’de doğrudan ofisi, dünya genelinde 30 ülkede ise distribütör ağıyla hizmet vermektedir. Inxpect 3D Radar alan tarayıcı; radyo frekansı teknolojisi ile tarama yapan, SIL-2 ve PL-d sertifikalarına sahip, seviyesi olarak kategori 3’ü destekleyen dünyanın ilk ve tek RADAR güvenlik ekipmanıdır.

Bizi diğer güvenlik sistemlerinden ayıran başlıca farklar ise; IP67 koruma sınıfımız sayesinde en ağır çalışma ortamı şartlarından etkilenmeden (toz, nem, duman, ışık, talaş vb.) alanın büyüklüğüne ve genişliğine göre, kör nokta kalmayacak şekilde ayarlamalar yapılarak hacimsel tarama gerçekleştirmemizdir. Bu sayede üretim verimliğinin ve üretim güvenliğinin kesintisiz korunmasını sağlamaktayız. Özellikle robotik hücreler, dünyanın en tehlikeli makina grubunda yer alan pres sistemleri, lineer hareketli uygulamalar (vinç, TGV, taşıma arabaları vb.), fabrika içi tüm tehlikeli bölgeler, tarama alanı içinde tüm çalışanların güvensiz davranış riski taşıyan eylemlerinde giriş ve giriş sonrası algılama yaparak olası reset/restart kazalarının önüne geçmektedir. 

“İnsanın olduğu her yerde kaza riski vardır” anlayışıyla, bu sınıftaki tüm fabrikalara ulaşmaya çalışıyoruz. Ülkemiz iş kazaları istatistiklerinde Avrupa’da 1., dünyada ise ilk 5’in içerisindedir. Amacımız, ülkemizin üretim güvenliğine katkıda bulunarak bu alanda bir değer yaratmak ve bunu korumaktır.

2022 hedef ve beklentileriniz nelerdir? Son olarak eklemek istedikleriniz varsa rica ederiz.

M.Ö.: 2022 yılı içinde globalde yaşanan çip krizinin belirli ölçüde çözüleceğine inanıyoruz. Piyasadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz, içinde olduğumuz süreci tüm Türkiye olarak atlatacağımıza inanıyoruz. Bu konuda Türkiye’nin potansiyeline güvenimiz tam, yatırımlarımıza bu yılda devam edeceğiz. Bütün bunların yanında bizim için işveren dünyasında daha da güçlenmek çok önemli.

Biz ACS olarak, sürdürülebilir bir büyüme için sürdürülebilir insan kaynağının olmasını düşünen ve buna göre uzun vadeli planlar yapan bir firmayız. Bu sebeple çalışanlarımızın teknik donanımlarının gelişimi için gerekli eğitimleri almalarına özen gösteriyoruz. En iyi insan kaynağı ile çalışmak, daha fazla istihdam yaratmak, çalışanların kariyer olanakları gibi insan kaynakları konuları bizim de öncelikli gündem maddelerimizdendir.