Koronavirüs salgının tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına aldığı zor bir yılı henüz geride bırakmasak da tüm sektörlerin toparlanma dönemine girdiğini söylemek mümkün. Özellikle son üç yıldır yenilenebilir enerji kaynakları için yapılan yatırımların artış gösterdiğini düşünürsek güneş hamlesi yükselişini sürdürüyor. Fotovoltaik eviricinin yerli uretilmesi icin ASELSANdaki çalışmaların son aşamaya gelmesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Serkan Acar Resort&Sports Topuk Yaylası’na güneş enerji santralinin kurulmasına yönelik imzaların atılması, yatırımların önündeki finans engelini çözmek amacıyla liderlerin anlaşma yapması ve daha birçok gelişme güneş cephesindeki sevindirici gelişmeler arasında yer alıyor.

Endüstriyel tesislerin enerji verimliliğine yönelik geliştirdiği projelerde de benzer bir yükseliş söz konusu. Bu ay kapağımıza taşıdığımız savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren FNSS fabrikası bu duruma örnek bir proje. Boyahanede boya kurutmak için kullanılan elektrikli fırın sistemleri yeni tip doğalgazlı fırınlara çevrilerek, enerji tüketiminde yüzde 50 oranında düşüş sağlayan FNSS, ayrıca eski tip su kazanlarının değiştirilmesi, elektrik panolarının yenilenmesi, aydınlatma sistemlerinin revize edilmesi gibi bir dizi projeyi hayata geçirdi. Tüm bu projelerin neticesinde de önemli bir verimlilik elde etti. Artık kendi enerjilerini üretmek istediklerinin müjdesini de veren FNSS Genel Müdürü & CEO’su Nail Kurt, 2020 yılının yaz döneminde 60 KVA’lık güneş enerjisi sistemi kurulumu için başvurularını yaptıklarını ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak artırmak için gerekli adımları attıklarını söyledi.

Son olarak BP’nin her yıl hazırladığı “Enerji Görünümü Raporu”nun 2020 baskısı yayınlandı. Düzenlenen konferansta üç senaryo dahilinde öngörülere yer verildi. Rapora göre özet 30 yıl içerisinde enerji talebinin artış göstermesi düşünülüyor. Üstelik 2050 yılına kadar bu rakamın yüzde 25 oranında artacağı ortaya koyuluyor. Bu artış kapsamında ise petrole olan talebin azalması, yenilenebilir kaynaklara olan ilginin ise artması bekleniyor. Global çapta yenilenebilir enerji kaynaklarının önem arz ettiği günümüzde biz de enerji yatırımlarının gündemimizde olmasını diliyoruz.