Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığının azalması ve üreticilerin daha çok kar etmesinin sağlanması amacıyla, fabrika kendi enerjisini üretmeye yönelik yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu yatırımlar uzun süredir sanayicilerin gerçekleştirdiği bir uygulamaydı. Öyle ki fabrikalar bu yatırım sayesinde hem kendi enerji ihtiyacını karşılıyor hem de fazlasını şebekeye satabiliyor. ST Elektrik Enerji Dergisi olarak son dönemde odaklandığımız bu yatırımlar, sektörün gelişeceğinin de önemli bir göstergesi gibi. 

Son dönemde hayata geçen bu projelerin bir yenisi de Bursa’da gerçekleşti. 1988 yılından beri alüminyum üretimi gerçekleştiren PMS Alüminyum, Asunim ile gerçekleştirdiği proje ile kendi çatısına güneş enerji santrali kurdu. Toplam kurulu gücü 900 kWp olacak proje sayesinde, fabrika kendi ihtiyacını karşılayacak. 
Kendi enerjisini üretmeye yönelik yatırım yapan projeler bu kadarla sınırlı değil. Mersin fabrikasında çatısına kurduğu GES projesiyle bir dönem oldukça ses getiren Şişecam, şimdi de ikinci projesiyle dikkat çekti. Şişecam Topluluğu, Gebze-Kocaeli’de bulunan Bilim, Teknoloji ve Tasarım Merkezi’nin çatısına toplam kurulu gücü 87,45 kWp olan güneş enerji santrali kurdu. Firma bu proje ile yılda yaklaşık 114 bin kWh elektrik üretmeyi ve yaklaşık 45 ton karbondioksit salınımının önüne geçmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak bu projelerin sayısını artması için yeni gelişmeleri okuyucularımızla buluşturmaya devam ediyor ve 22, 23 ve 24 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde tüm bu projeleri sektör liderleriyle birlikte konuşmaya hazırlanıyoruz.  

Nisan sayımızı keyifle okumanız dileğiyle...