Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sayesinde hem karbon emisyonu azalıyor hem de küresel ısınma sorununu azaltmada önemli bir adım atılmış oluyor. IEA ve Statista’ya göre güneş enerjisini kullananlar yılda yaklaşık olarak 35 ton karbon emisyonu ve 75 milyon varil petrol tasarrufu sağlıyor. Yapılan tahminlere göre 2021 ila 2031 yılları arasında küresel büyüme oranının %27 olması bekleniyor. Küresel çapta solar endüstrisinin 2031 yılına kadar yaklaşık 185 milyar avro (yaklaşık 200 milyar dolar) gelir elde etmesi öngörülüyor. Bu istatistiklere göre; yenilenebilir enerjiye küresel geçişte güneş enerjisinin çok etkin bir rolü olduğunun altını çiziyor.

Adana ve Çorum'da GES Kuracak Adana ve Çorum'da GES Kuracak

Solartec Kurucusu Yiğit Mehmet Uzunal, sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Güneş enerjisinin yenilenebilir enerji çözümleri arasında ön planda olduğuna işaret eden Uzunal, teknolojideki gelişmelerin sektörü yönlendirdiğine işaret etti. Uzunal, kamu otoritelerinin güneş enerjisine yönelik olumlu yaklaşımlarının ve politikalarının da sektörü geliştirdiğini belirterek; "Dünyada sürdürülebilir enerjiye geçiş süreci yaşanıyor. Çevre bilincinin artması ve geleneksel enerji kaynaklarının azalması güneş enerjisine talebi giderek artırıyor. Güneş enerjisi, bu alandaki küresel dönüşümde kritik bir rol oynuyor” diye konuştu.

Sektördeki büyümeyi, güneş teknolojilerinin gelişimine ve yaygınlaşmasına bağlayan Yiğit Mehmet Uzunal, şu bilgileri paylaştı; “Güneş ışınlarını çift yönlü yakalayan çift yüzeyli güneş panelleri, yüksek verimlilik ve düşük üretim maliyetleri ile bilinen perovskit güneş pilleri gibi yenilikler, sektörde devrim niteliği taşıyor. Ayrıca, enerji depolama çözümleri, güneş enerjisinin depolanmasını ve yönetilmesini kolaylaştırarak, yenilenebilir enerjiye yeni çözümler sunuyor. Bu sebeple küresel enerji sektörü yönünü güneşe çevirdi. Ayrıca; Çin, Hindistan ve ABD gibi ülkeler, güneş enerjisi altyapısına ve araştırmalarına yoğun yatırım yapıyor. Bu ülkeler, küresel manada sektörün öncüleri diyebiliriz. Tüm bunların karbon ayak izini azaltmak, yeni istihdam alanları oluşturmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek gibi amaçları var. Güneş enerjisi sektöründe benzeri görülmemiş bir büyümeye tanıklık ediyoruz, diyebiliriz.”

Editör: Semra Çakmak