Gıda sektörünün önem verdiği ve yatırım gerçekleştirdiği en önemli konulardan biri üretimdeki israflardan kaçınmaktır. Bu sebeple nihai ürünlerin bozulma riskine karşı stok fikrine sıcak bakılmamaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak ve üretimde kapasite artışını sağlamak amacıyla gıda sektörü yalın üretime geçmeyi hedefliyor. Bu yatırımla ulaşılması istenen bir diğer ana hedef ise ürünlerde sürdürülebilir bir kalite yakalamak.

Bu ay kapağımıza yakın zamanda yeni tesisini devreye alan Elvan Gıda’ya taşıdık. Kritik proses parametrelerinin tamamını sensörlerle ölçen ve PLC’lerle kontrol eden Elvan Gıda, Mısır’da 40 bin ton kapasiteli fabrika yatırımına ek olarak Türkiye’deki fabrikasında 9 bin ton kapasiteli tesis ile kuvertür ve parça çikolata yapan tesisi devreye aldı. Tesislerin mevcut durumları ve yeni yatırımları ile ilgili bilgi almak için bir araya geldiğimiz Elvan Gıda Fabrikalar Müdürü Gürcan Güler, kritik gördüğümüz proses parametrelerinin tamamı sensörler ile ölçülmekte ve PLC’ler ile kontrol edilmekte olduğunu söyledi.  

Bu ay içerisinde ziyaret ettiğimiz bir diğer fabrika ise Muratbey oldu. Gelecek dönem için hedeflerini, Ar-Ge çalışmalarına hız vermek, ürün kalitesini ve çeşitliliği artırmak şeklinde aktaran Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten ama bir o kadar da yüksek güvenilirliğe sahip donanımlara, işletim ve yazılım sistemlerine yatırım yapacağız” dedi. ST Proses Çözümleri Dergisi’nin Ocak sayısında gıda üreticilerinin hedeflerini ve bu hedefleri hayata geçirebilmelerini sağlayan yeni teknolojileri araştırdık.

Endüstriye yönelik yayıncılık, fuarcılık, ajans, radyo ve uydu televizyon şirketlerinden oluşan Endüstri Medya Grup, Aralık 2019 itibariyle Altunizade’deki yeni binasına taşındı. Bundan böyle yeni adresinde paydaşlarına daha da yakından hizmet vermeye devam edecek.