İmalat departmanlarından ve müşterilerden gelen isteklerin giderek artıp çeşitlenmeleri depo yönetimi üzerinde çeşitli baskılar yaratmakta. Baskıların başında da verimlilik ve performans boyutlarının kısıtlar altında iyileştirilmeleri gelmekte. Başlıca kısıtlar da maliyetlerin artmaması ile değerli personelin kaybedilmemesi... 

Bunun için depolama sisteminin yönetimine bütünsel optimizasyonuna gerek bulunuyor. Ancak bu kağıt tabanlı sistemlerle, Excel benzeri pratik uygulamalarla, hatta yaygın kullanılan WMS kategorisi yazılımlarla baş edilebilecek bir sorun türü değil.  Başarı isteniyorsa gelişmiş, zeki, depo tasarım ve yönetim algoritmaları içeren, öğrenme yeteneğine sahip bir araç setine gerek bulunuyor. 

* * *

Gerek duyulan çözüm aracı operasyon modlarını, süreçleri, depo yerleşimini, ürünlere yer tahsisini, sipariş işleme stratejisini, otomatik yenileme parametrelerini yüksek etkinlik düzeyinde belirlemeli. Aynı zamanda uygun arayüzlerle diğer yazılımlara etkileşime, çoklu robot-operatör işbirliğine, ileriye ve geriye doğru çizelgeleme yapmaya, depo ile diğer lojistik süreçleri entegre etme yeteneğine, toplama rotalarını kısaltacak metotlara da sahip olmalı. Üstelik depo/dağıtım merkezindeki ürün kompozisyonu değiştiğinde durumu fark ederek yeni, daha uygun yerleştirme ve operasyon modunu belirleme yeteneğinde de olmalı.

Bakalım bu yetilere sahip yazılım ne zaman hazır olacak...