Sanayinin en yaygın ve değerli ekipmanlarından redüktörlerin zaman içinde küçülme eğilimleri vardır. Ancak küçülme redüktörün gücünü azaltmaz, onu daha güç yoğun hale getirir. Şöyle de diyebiliriz; aynı boyuttaki yeni redüktör eskisinden daha yüksek torka sahiptir. Aralarında 30 yaş farkı olan iki redüktörden yenisi aynı döndürme momentini %25 daha az kütle ile verir. Fark kırk yaşa çıktığında gencin ağırlığı da %35-40 arasında azalır. 

* * *

Redüktör kütlesinin azalmasının çeşitli sonuçları bulunur. Daha küçük kütleli redüktör daha küçük yüzeye de sahiptir. Bu da daha az yağ ile yağlanabileceğine ve daha kolay soğutulabileceğine işaret eder. Bilindiği gibi yağlama ve soğutma redüktörlerin uzun dönemli performansları için yaşamsal önem taşıyan hususlardır. Aynı zamanda küçük redüktörler daha az yer gereksinimi duyarlar ve daha kolayca desteklenebilirler. Bütün bu nedenlerle küçük, güç yoğun redüktörler yaşlılara göre daha ekonomik kabul edilirler. Çünkü yukarıda bahsedilen bütün özellikleri genç redüktörleri aynı zamanda daha ucuz da yapar.   

* * *

Ancak bu yazının amacı sizleri eski redüktörlerinizi yenileriyle değiştirmeye yönlendirmek değildir. Tam tersine, “genç ve küçük redüktör daha iyidir” gözlemini yapmış olup da eskilerden bir an önce kurtulmak amacıyla bakımı ihmal etmeye kalkan kişilere davranışlarının yanlış olduğunu anlatmaktır. Yeni redüktörü ucuza almaktan daha ucuz olanı mevcuda doğru bakım yapmak, korumak ve hak ettiği servisi, özeni göstermektir. 

Yenilerin çıkması yaşlı redüktörleri eskitmiş olmaz.