Teknolojinin gelişimini en belirgin gözlemleyebildiğimiz ka lemlerden biri hiç kuşkusuz iskele kalıp sistemleri. Bugün hem üretiminde kullanılan teknoloji hem de gelişen sistem leri ile iskele ve kalıp sistemleri çok daha hızlı uygulanabilir. Ayrıca standartlara uygun olması sebebiyle iş güvenliğini arttıracak özelliklere de sahip.

Öte yandan dijitalleşme ile de sektör önemli gelişim sürecinde. Tüm bu süreçleri ile iskele ve kalıp sistemleri, iş yapım süreçlerini hızlandırarak
şantiyelerde verimliliği arttırmakta, maliyetleri düşürmekte. Kendini her geçen gün geliştiren sektör oyuncuları bu çalışmalarıyla dış pazarda rekabet gücünü de arttırmakta. İhracat pazarını genişleten firmalar, özellikle müteahhit hizmetlerinde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türk müteahhitlerinin üstlendiği projelerin inşasında önemli rol üstleniyor. Yurt dışında yol, köprü, viyadük gibi alt yapı çalışmalarının yanı sıra konut, AVM gibi yapılarda da tercih edilen iskele kalıp üreticileri, ihracattaki başarısını arttırmakta kararlı.

ST İskele Kalıp dergimizde bu sayı sektörde yaşanan gelişmeleri ve daha birçok konuyu İskele Kalıp Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Tüfekçi ile konuştuk. İskele Kalıp Sanayicileri Derneği kurulduğu günden bu yana sektörü ileriye taşıyacak birçok önemli adım attı. Meslek lisesi ve üniversite öğrencileri ile sıklıkla bir araya gelen İKSD,mesleki gelişim seminerleriyle de bilinci arttırmaya devam ediyor. Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Tüfekçi, karşılaştıkları en büyük  problemin denetim eksikliğinden dolayı haksız rekabet olduğunu belirtiyor.