Son dönemde çevreci yatırımlarıyla dikkat çeken Form Şirketler Grubu, İzmir Torbalı’da bulunan fabrikasının çatısına güneş enerji santrali kurarak kendi elektriğini üretecek. 200 bin dolar yatırım bedeliyle hayata geçen proje sayesinde yılda ortalama 460.000 kWh enerji üretimi yapacak. Projenin detaylarıyla ilgili bilgi veren Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Güray Korun, “İzmir’de yer alan fabrikamıza gerçekleştirdiğimiz GES projemizin yatırım tutarı yaklaşık 200 bin dolar oldu. Her biri 455 Watt gücünde olan 692 adet panelin montajıyla gerçekleştirilen projede verimliliği arttırmak adına trafo revizyonları da gerçekleştirdik. İzmir’de yer alan fabrikamızın çatısına güneş enerjisi santrali yatırımı gerçekleştirdik. Toplamda 315 kwp güce sahip GES yatırımımızla ortalama olarak yıllık 460.000 kWh enerji üretimi sağlamayı öngörüyoruz. Bu üretim fabrikamızın yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık 1.5 katına denk geliyor. Bu kapsamda elektrik tüketimimizin tamamını karşılamayı planlıyoruz” dedi.

YEŞİL ENERJİ SERTİFİKALARINA YOĞUN İLGİ YEŞİL ENERJİ SERTİFİKALARINA YOĞUN İLGİ

Form Endüstri Tesisleri’nin yapılanmasından ve üretim faaliyetlerinden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Form Endüstri Tesisleri, Türkiye’de iklimlendirme alanında 57 yıllık tecrübesi ile sektörün lider firmalarından Form Şirketler Grubu’nun üretimden ve Ar-Ge’den sorumlu iştirakidir. İzmir’de yer alan 14,000 m2’lik modern üretim tesisimizde endüstriyel iklimlendirme, evaporatif soğutma, duman tahliye, doğal havalandırma, doğal aydınlatma sistemleri konusunda hizmet sunuyoruz. Şirketimizin 2 faaliyet alanı bulunuyor. Bunlardan ilki, endüstriyel yapıların çatıları için doğal duman ve ısı tahliye sistemleri, evaporatif soğutucular, hava temizleme cihazları ve doğal gün ışığı sistemlerinin imalatı ve satışıdır. İkincisi ise Form Şirketler Grubu çatısı altındaki kardeş şirketlerimiz için OEM  (Original Equipment Manufacturer) olarak paket klima (rooftop), su kaynaklı ısı pompası, klima santrali, fancoil ve ısı geri kazanım cihazı imalatlarıdır.

2019 yılında, grup firmalarımızdan Form Endüstri Ürünleri bünyesinde paket klima konusunda dünyanın en büyük paket klima üreticilerinden Lennox firması ile bir lisans anlaşması imzaladık ve üretim tesisimizde Lennox markalı paket klimaların üretimine başladık. Paket klimalar konusunda Lennox firmasının dünyada ilk lisanslı üretim hakkı verdiği firmayız, bu da bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Bunun dışında 3 yıldır Form markalı Fancoil ünitelerinin imalatını yine tesisimiz bünyesinde yapıyoruz. 2019’da imalatına başladığımız Form marka su kaynaklı ısı pompalarına ek olarak,  2021 yılı itibariyle Form markalı Klima Santrali’nin üretimine, bu yıl ise Isı Geri Kazanım cihazlarının üretimine başladık.

Türkiye’de toplam kaç fabrikanız bulunuyor? Fabrikaların üretim kapasitesini artırmaya yönelik yeni yatırım planlarınız var mı? 

Form Endüstri Tesisleri olarak İzmir’deki Pancar Organize Sanayi Bölgesi’nde bir adet fabrikamız bulunuyor. Hem Form markalı yerli üretim ürünlerimizi hem de Lennox paket klimalar, Gal Endüstriyel Havalandırma Üniteleri gibi resmi üreticisi olduğumuz markaların ürünlerini bu fabrikamızda üretiyoruz. İzmir’de bulunan 20,000 m2 açık alana sahip fabrikamıza, 2020 yılının sonuna kadar ek bir yatırım ile 5.000 m2’lik imalat alanı daha ekleyerek, yerli üretim hacmimizi genişlettik. Bu yatırımla birlikte fabrikamızın kapalı alan hacmini 14.000 m2’ye çıkardık. Öte yandan üretim alanımızı artırmak konusunda 2023 yılı içinde gerçekleştirmek üzere planlarımız var.

Faaliyet gösterdiğiniz sektörü elektrik tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Enerji verimliliği konusunda hangi proseslere odaklanıyorsunuz? 

Form Şirketler Grubu ve Form Endüstri Tesisleri olarak enerji verimliliğine çok değer veriyoruz. Bu kapsamda AR-GE ve üretimini gerçekleştirdiğimiz tüm ürünlerin enerji verimliliğinin yüksek ve çevreye etkisinin minimum olmasına özen gösteriyoruz. Bununla birlikte fabrikamızda tüketilen elektrik enerjisinin oluşturduğu çevresel etkiyi azaltmak adına GES yatırımı gerçekleştirdik. Elektrik tüketimimizi IOT teknolojisi ile sürekli anlık olarak takip ediyor ve raporluyoruz.

Son dönemde İzmir Torbalı’da bulunan fabrikanızda önemli bir yatırımı hayata geçirdiniz. Çatı üzeri güneş enerji santrali projenizi anlatabilir misiniz? Çatı üzeri GES projesinin toplam kurulu gücü nedir? Toplam elektrik tüketiminizin ne kadarını üretmeyi planlıyorsunuz? 

Belirttiğim üzere enerji tüketiminin çevreye etkisini azaltmak adına her alanda aksiyon alıyoruz. Bu doğrultuda İzmir’de yer alan fabrikamızın çatısına güneş enerjisi santrali yatırımı gerçekleştirdik. Toplamda 315 kwp güce sahip GES yatırımımızla ortalama olarak yıllık 460.000 kWh enerji üretimi sağlamayı öngörüyoruz. Bu üretim fabrikamızın yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık 1.5 katına denk geliyor. Bu kapsamda elektrik tüketimimizin tamamını karşılamayı planlıyoruz.

Güneş enerji santrali projesi için toplam ne kadarlık bir yatırım bütçesi ayırdınız? Bu yatırım kendini ne kadar sürede amorti edecek? Projenin teknik detaylarını paylaşabilir misiniz? Toplam kaç adet güneş paneli kullanıldı? Verimlilik noktasında nasıl bir yol izlediniz? 

İzmir’de yer alan fabrikamıza gerçekleştirdiğimiz GES projemizin yatırım tutarı yaklaşık 200 bin dolar oldu. Her biri 455 Watt gücünde olan 692 adet panelin montajıyla gerçekleştirilen projede verimliliği arttırmak adına trafo revizyonları da gerçekleştirdik. 

Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir çevre politikası izliyorsunuz? 

Enerji verimliliği, düşük karbon salımı ve sürdürülebilirlik ilkelerine tüm grup şirketleri olarak önem veriyoruz. Satışını gerçekleştirdiğimiz tüm ürünlerde ve sunduğumuz tüm hizmetlerimizde bu ilkeleri maksimum seviyede korumaya özen gösteriyoruz. Özellikle enerji verimliliği konusunda gerek ürün, gerekse işletme konusunda ulusal ve uluslararası yönetmeliklere uyum sağlama konusunda planlamalarımızı gerçekleştiriyoruz. Fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz GES yatırımının en önemli motivasyonlarından biri de sürdürülebilirliğin hem markamıza hem ülkemize hem de dünyamıza faydasına inanmamızdır. Bu doğrultuda yaptığımız yatırım ile sadece enerjiden tasarruf etmiyor, ayrıca yıllık 5.400 adet ağaç dikimine eş fayda sunarken, yine yıllık 285 ton karbon emisyonunun önüne geçiyoruz.

Yeni dönem hedef ve projelerinizi bizlerle paylaşabilir misiniz? 

Türkiye’nin iklimlendirme ve endüstriyel sistemler alanında üretim yapan ciddi oyuncularından biri olarak, önümüzdeki yıllarda portföyümüze eklenecek yeni ürünler ile Türkiye’nin ihracatına yerli ürünlerimiz ile katkıda bulunmak en büyük hedefimiz. Yurt dışındaki ihracat satış ağımızı genişleterek ihracat yapılan ülke sayısını önümüzdeki iki yıl içerisinde iki katına çıkarmak da diğer bir hedefimiz.