MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM MAXXEN VE HİTHİUM’DAN BÜYÜK ADIM

Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde konuşma gerçekleştiren Ford Enerji Yöneticisi Ülfet Can Özcan, hayata geçirdikleri enerji verimliliği uygulamalarını kapsamlı bir şekilde anlattı. Özcan, “Ford tesisinde tedarik edilen tüm elektriğin 1 Mayıs 2020 tarihinden beri yenilenebilir kaynaklardan sağlıyoruz. Elektriği “The International REC Standard” ile belgeliyoruz. Tesisimizde yaptığımız enerji verimliliği projelerini farklı başlıklar altında değerlendirebiliriz. Tüm çalışmalarımız kapsamında önemli oranlarda verimlilik sağladık.” dedi.  

ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİ 

•    Kompresör Dairesi: “Fabrikamızın ihtiyaç duyduğu basınçlı hava 1 turbo kompresör ve 1 VSD kompresör ile sağlanmaktadır. Baz yükü turbo kompresör taşımakta değişen kapasite VSD ile sağlanarak en verimli sonuçlar elde edilmektedir. 

•    Basınçlı Hava Yöntemi: “Üretimde kullanılan en pahalı ve yönetmesi en zor enerji türü basınçlı havadır. En ideal sistemlerde dahi %25 oranında kaçak kaynaklı kayıp olduğu bilinmektedir. Basınçlı hava hatları üzerine uzaktan kontrollü vanalar koyularak basınçlı hava otomasyonu yapılacaktır. Aydınlatma hatları gibi basınçlı hava sistemi üretim hatlarının çalışma düzenine göre kontrol edilecektir. Ürün ve proses bazlı basınçlı hava performansları izlenebilecektir. Projenin yazılım, programlama, dizayn, saha montaj işçiliği dahil olmak üzere tüm süreçleri FO Bakım ve IT ekipleri tarafından yapılmıştır. Sahada ayrı looplar oluşturmak için 46 adet aktüatörlü vana ve debimetre basınçlı hava hatları üzerine konumlandırılmıştır. FO IT temelli kontrol ve izleme yazılımına entegrasyon sağlanmıştır. Çalışma düzenine göre ayrı ayrı hatların havası kesilerek kaçakların önüne geçilmiş ve hat bazlı performans raporlaması yapılabilmiştir. PCB, pano tasarımı, izleme ve otomasyon sistemi dahil olmak üzere tüm işler FO ekipleri tarafından yapılmıştır.”

•    LED Dönüşümü: 160W’lık floresan aydınlatma ürünleri yerine 103W’lık LED ürünler kullanılmıştır. Proje ile hem enerji kazancı elde edilmiş hem de ortam aydınlık seviyesi iyileştirilmiştir. Ford Otosan fabrikasının tamamının aydınlatması LED ile yapılmaktadır.

•    Kazan Ekonomizeri Uygulamaları: “140-160 bacadan atış, 90-110 çalışıyoruz. Baca çıkış 95’e düşecek, ekonomizer içinden geçecek su miktarı pompa ile otomasyonla ayarlanarak maksimum verim elde edilecek. Baca değişikliği ile sıcaklığı 25-30 derece kadar düşüreceğiz.” 

•    EC Fan Dönüşümü: “Kamyon montaj fabrikasının havalandırmasında kullanılan 6 adet klima santralinin fan motorları EC motorlar ile değiştirilecektir.”

•    EC Motor; “Elektronik olarak kontrol edilen sabit mıknatıslı DC fırçasız motorlardır. Mekanik işlemlerin yerini elektronik kartın alması ise sürtünme, bakır, demir kayıpları daha az olup, verimli motorlardır.”