Kontrol odası operatörünün müdahaleleri tesisin başarısında kontrol sisteminden daha önemlidir. Üretim prosesinin tepesinde bulunan operatör, kontrol sistemi ile etkileşimde olduğundan çalışılan toplam zamanın artmasına, kalitenin iyi olmasına emniyetin sağlanmasına çok önemli katkılar sağlayabilir.

Operatörün performansına da kontrol odası tasarımı büyük ölçüde etki yapar. 7x24 kullanılan oda maalesef pek çok yerde sıkıcı, konforsuz ve yorucudur. Farklı enformasyon farklı ekranlarda sunulmakta, operatör bir ekrandan diğerine gereksiz yere geçişler yapmak zorunda kalmaktadır. Yorucu ve dikkat dağıtıcı bir ortam kritik durumlarda operatörü hataya yönlendiren, geç kalmasına yol açan etkiler yapabilir. Bu konuda yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

- Operatörlere geniş ve yüksek performanslı tek bir monitör verilmeli, kontrol sisteminden, kameralardan, prosedür dokümanlarından, portalden ve diğer kaynaklardan gelen tüm enformasyon bu ekranda toplanmalıdır

- Tek ekran tek klavye anlamına gelmektedir, çok fonksiyonlu klavye kullanmak farklı görevleri yerine getirmeyi sadeleştirecek ve hızlandıracaktır. Ana klavye gerektiğinde başka klavye ve mouse’lar bağlanabilir türden olmalıdır, dokunmatik panel de tamamlayıcı bir özelliktir

- Kontrol masasının kişiselleştirilebilir olması da gereklidir. Vardiya değiştiğinde gelenin ortamı kendi arzusu doğrultusunda hızla düzenleyebilmesi önemli bir ergonomi faktörüdür. Bunun için oda tasarım sürecine operatörler de katılmalıdırlar.

Giriş cümlelerinde belirtildiği gibi operatörün durumsal farkındalığı (situational awereness) tesisin performansı için çok önemlidir, ama kontrol odasının operatör performansı üzerindeki öneminin de farkında olunmalıdır!