Röportaj: Bikem Ögünç Demir

Türkiye’nin 2023 yılındaki CNC makine üretiminin büyümesine yüzde 7-8 oranında destek olacağı öngörülen “FANUC Yerli Makine Üreticisinin Yanında” projesi, yerli makine imalatçısının FANUC teknolojileri ile geliştirdiği yüksek teknolojili CNC makinelerin dünya piyasasındaki oranını artıracak. Proje kapsamında uzun yıllar devam edecek iş birliğine dayanacak anlaşmalar sayesinde sürdürülebilir ve verimli makine üretimi de desteklenecek. FANUC Yerli Makine Üreticisinin Yanında projesi ile şirket, dünyanın en büyük CNC üreticisi olarak sahip olduğu bilgi birikimini ve teknolojiyi Türkiye’deki makine imalatçılarıyla paylaşacak. FANUC Avrupa Satış Koordinatörü ve Türkiye FA Departman Müdürü Çağtay Güleç ile projenin detaylarını konuştuk.

Öncelikle FANUC ile ilgili bilgiler alalım sizden. FANUC’un yapılanması ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

FANUC, CNC kontrol sistemleri, robotlar, Robodrill (İşleme Merkezi), Robocut (Tel Erozyon), Roboshot (Plastik Enjeksiyon) gibi üretim makineleri için fabrika otomasyonunda dünya liderliğini üstleniyor. 1956'dan beri Japonya’nın Yamanaka Gölü yakınındaki Fuji Dağı eteğinde 1,7 milyon metrekarelik fabrikasında, otomasyon endüstrisi için; CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine öncülük ediyoruz. Dünya çapında 271 iştirakimizle ve 8 bin 200'den fazla çalışanımızla hizmet veriyoruz. Müşterilerimize satış, servis, teknik destek, Ar-Ge ve müşteri hizmetleri alanlarında yüksek kalitede hizmet sunuyoruz. Geleceğin fabrikasını yaratma hedefimizle dünya endüstrisi için nesnelerin endüstriyel internetini (Industrial IoT-IIoT) tasarlayan ilk firmalardan biriyiz. Geliştirdiğimiz FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) uygulaması ve robotları gerçek zamanlı izleme teknolojisi ‘Zero Down Time (ZDT)’ ile fabrika otomasyonuna yön veriyoruz.

Yakın zaman önce lansmanını da yapmış olduğunuz yeni projeniz; “FANUC Yerli Makine Üreticisinin Yanında” projesini anlatır mısınız?

“FANUC Yerli Makine Üreticisinin Yanında” projesi bütün yurttaşlarımıza ciddi anlamda avantajlar sağlayacağını düşündüğümüz bir proje. FANUC, CNC sektörünün lideri olarak çalışmalarını sürdürürken bizler birçok alanda makine üreticileriyle yakın çalışma fırsatı bulduk ve ihtiyaçlarını net bir şekilde analiz edebildik. Yönümüzü ülkemize çevirdiğimiz zaman, Türkiye’de CNC takım tezgahlarına olan ihtiyacı da yine net bir şekilde gözlemleme fırsatı yakaladık. Dünya sanayisinde olduğu gibi Türkiye sanayinde de CNC takım tezgahlarına duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Üretimin devam edebilmesi için CNC takım tezgahlarına ihtiyacımız var. Yaptığımız analizler sonucunda ülkemizde üretim adedinin hızlı bir şekilde artması gerektiğini tespit ettik ve bu alanda sektör lideri bir firma olarak üzerimize düşen sorumluluğu hissettik. Bu sorumluluk neticesinde FANUC Türkiye ve global organizasyon bir araya geldi. “Bu alanda neler yapabiliriz?” diye düşündük ve böyle bir proje geliştirdik. Proje kapsamında, Türkiye’deki CNC makinelerinin üretiminin artırılması, yine bu alanda aktif olan oyuncuların çoğalması, yine üretilen makinelerin teknoloji çıtasının yükseltilmesi ve de ülkemiz sanayisine katma değer sağlanması hedefleniyor.

KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI

Öte yandan projemizin paydaşlarımızın her birinde bir farkındalık yaratmasını istiyoruz.  Aslına bakarsanız projenin birden fazla amacı var ve bu amaçları destekleyen birden fazla hedefimiz var. Projeye start verdiğimizde çok heyecanlandık ve “Türkiye sanayisine nasıl destek verebiliriz?” diye düşündüğümüzde karşımıza yüzlerce ev ödevi çıktı. Birinci önceliğimiz CNC sektörüne dair bilgi birikimimizi ve tecrübemizi ülkemiz sanayisine aktarmak.

Peki FANUC bu projeyle makine üreticisine nasıl bir katma değer sağlayacak?

Bizler, elimizde çok büyük bir teknoloji barındırıyoruz. Gerçekten çok büyük argümanlarımız ve imkanlarımız var. Bunları ayıracak olursak eğer, bir tanesi teknolojik olarak partnerlerimize sunabileceğimiz farklılıklardır. Bu teknoloji farklılıklarını bütün paydaşlarımıza net bir şekilde vereceğiz. İkincisi, Türkiye'de makine üreten firmalar yeni pazar arayışına girdiklerinde bu pazarlarda satış argümanları gerçekleştirirken üretmiş oldukları makinelerin üzerinde FANUC tercih edilmesi, kabul edilebilirliklerini kolaylaştıracak. Böylelikle yerli makine üreticilerine ayrıcalıklar sağlamış olacağız. Teknoloji çok önemli tabii ama diğer taraftan üretilen makinelerin kabul edilebilirliğinin kolaylaşması ve satış argümanları arasında güçlü bir argüman olarak yer almamız da önemli. Bununla birlikte yerli makine üreticileri Türkiye'de üretim yapacaklar ve global pazarda birçok yeni kapı çalacaklar. Biz değerli partnerlerimizin hiçbirini yine global pazarda yalnız bırakmayacağız.

Robotlar proje kapsamında nasıl yer alacak?

Bu aslında çok güzel bir soru, sebebi de şu; uzun yıllardır robotları konuşuyoruz. Evet geldiler gerçekten ve de aslında sanayinin her yerindeler. Özellikle pandemi sürecinden sonra sanayide sektörel bazdaki rekabet üst noktaya çıkmış durumda. Firmalar artık çok yüksek kalitede ve çok hızlı üretmek durumundalar ve bu üretimi son kullanıcıya hızlı bir şekilde ulaştırmak zorundalar. Bunu yapamayan firmaların kaybettiğini net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz artık. Bu nedenle robotlar makine sektöründe oldukça önem teşkil ediyor. Birincisi makine üretiminde, gerek mekanik üretimde gerek montajda robotlara gerçekten çok fazla iş düşüyor. Şöyle düşünebiliriz, bugün makine üretimi yapan bir sanayicimizin fabrikasında kaynak yapılıyor, boya yapılıyor, montaj yapılıyor. Tüm bunlar manuel olursa firmanın maliyetleri bir o kadar artıyor ve de çok zaman kaybediliyor. Bu tür prosesleri artık robotlarla otomatikleştirmiş ve Endüstri 4.0 mantığını net bir şekilde firmasına oturtmaya çalışanlarda maliyetler ciddi anlamda aşağı iniyor. İkincisi, aslında yine maliyetle doğru orantılı olsa da kazandıkları zaman daha da artmış oluyor. Üçüncüsü ve en önemlilerinden bir tanesi ise şu; üretimin ve kalitenin sürdürülebilirliği sağlanıyor. Bu nedenle robotlar artık makine üretiminin içerisindeler ve de kesinlikle çok büyük bir öneme sahipler. FANUC Türkiye organizasyonu ve globaldeki bütün gelişmeleri yakından takip eden birisi olarak ben, CNC takım tezgahlarında robotların artık hayati öneme sahip olduklarını söylüyorum.