Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi kapsamında düzenlenen “Fabrikalarda Enerji Verimliliği Örnekleri ve Uygulamaları” paneli EYODER Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Somuncu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Panele, Form Group Proje Geliştirme Müdürü Erdem Şahin, Vat Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Gökay Çomoğlu, Neoplant Satış Müdürü Onur Öksüz, Escon Genel Müdürü Onur Ünlü ve Yorglass Bakım Müdürü Şenol Sezer

“ENDÜSTRİ TESİSLERİ İKLİMLENDİRMESİNDE VERİMLİ UYGULAMALAR”

“ENDÜSTRİYEL İŞLETMELERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİ UYGULAMALARI” 

Vat Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Gökay Çomoğlu, “Enerji verimliliğin önemine dikkat çekmek istiyorum. Çünkü enerji maliyetlerindeki artış, rekabet gücü, enerji kaynaklarının sınırlı olması ve daha sürdürülebilir bir çevreye sahip olmak çok önemli. Örnek Verimlilik Projelerini; Verimli Basınçlı Hava Sistemi, Kazan Reküperatör Projesi, Kompresör Atık Isı Projesi, Verimli Pompa Sistemi Projesi, Fırın Atık Isı Geri Kazanım Projesi, Yüksek Verimli Soğutma Kulesi Fanı Projesi, Kazan Ekonomizer Projesi ve Kojenerasyon Atık Isı Geri Kazanım Projesi olmak üzere 8 başlıkta değerlendiriyoruz. Fabrikaların ihtiyacına yönelik olarak farklı projeler hazırlıyoruz. Son dönemde hijyenik kağıt sektöründe faaliyet gösteren bir fabrika için Kazan Reküperatör Projesini hayata geçirdik. Hijyenik kağıt sektöründe faaliyet gösteren işletmede yapılacak proje kapsamında reküperatör uygulaması ve verimli brülör uygulaması gerçekleştirildi. Bu proje için 2022 yılında VAP başvurusu yapıldı ve proje onayı alındı. Proje planlı duruş zamanında devreye alınacak ve kendisini 2 yıl içerisinde amorti edecek.” dedi. 

21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK 21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK

“ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE ISITMA YÖNTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ”

Neoplant Satış Müdürü Onur Öksüz, endüstriyel tesislerde ısıtma yöntemleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Endüstriyel tesislerin ısıtma yöntemlerini, konveksiyonel ısıma, radyant ısıtma, borulu radyant, seramik plakalı radyant ve sulu radyant paneller olmak üzere beş farklı yöntemle gerçekleştiriyoruz. Özellikle son dönemde radyant sistemlere yoğunlaştık. Çünkü radyant sistemlerin konveksiyonel sistemlere göre önemli avantajları bulunuyor. Örneğin, yüksek sıcaklıklarda ısıtma havasına ve dolayısıyla yüksek su sıcaklıklarına gerek duyulmuyor. Hacmin tümünü ısıtmaya gerek kalmıyor. Performansı bölgelere göre ayırmak ve bölgesel ısıtma yapmak mümkün oluyor. Hava dolaşımına gerek duyulmuyor. Toz ve partikül hareketi oluşturmuyor ve sessiz çalışıyor. Tavan sıcaklıkları konveksiyonel ısıtma sistemlerine göre çok daha düşük oluyor ve bu sayede çok daha az ısı kaybı anlamına geliyor.
 Yüzey sıcaklıkları yüksek olduğundan ve hava hareketi yaratmadığından konfor hissi çok daha yüksek oranda yaşanıyor. Işınım etkisinden dolayı sıcaklık hissiyatı daha yüksek oluyor ve 40m yüksekliğe kadar uygulanabiliyor. En önemlisi sulu radyant ısıtma sistemleri ile konveksiyonel ısıtma sistemlerine göre yüzde 40’a kadar tasarruf sağlamak mümkündür.” 

EN YARATIRICI ENERJİ VERİMLİLİĞİ FİNANSMAN YÖNTEMİ: ENERJİ PERFORMANS SÖZLEŞMELERİ 

Escon Enerji Genel Müdürü Onur Ünlü, Verimlilik Artırıcı Projelerle ilgili kapsamlı bilgiler paylaştı. Ünlü, “Verimlilik Artırıcı Projeleri, Hemen Kazan Projeleri, Temel Tasarruf Projeleri ve Büyük İkame Projeleri olmak üzere üç farklı başlık altında değerlendiriyoruz. Verimlilik Artırıcı Projelerin önünde inandırıcılık ve finansman olmak üzere iki engel bulunuyor. İnandırıcılık noktasında öngörülen tasarrufun ne kadar gerçekçi olduğu ve görünmeyen risklerin neler olduğu konusuna odaklanmak gerekiyor. Finansman ihtiyacında ise proje yöneticisinin elindeki kaynak darlığı, geri ödeme uzunluğu ve destek mekanizmalarının yetersiz olması gibi nedenler öne çıkıyor. Finansal sorun konusunun çözümü olarak Enerji Performans Sözleşmeleri öne çıkıyor. Dışarıdan bir kuruluş/ESCO, proje için mali kaynak sağlıyor. İşletme sahibi için en düşük riskin olduğu iş modelidir. ESCO, performans ile ilgili tüm riskleri üstleniyor. ESCO, işletmenin performansını, konfor şartlarını ve enerji kullanımını iyileştiriyor. Enerji tasarrufu miktarı, ESCO tarafından garanti ediliyor. Yatırım maliyeti, sağlanan enerji tasarrufları ile ödeniyor” dedi.  

“BASINÇLI HAVA SİSTEMLERİ VE SU SOĞUTMA SİSTEMLERİYLE ENERJİ VERİMLİLİĞİ”

Yorglass Bakım Müdürü Şenol Sezer, basınçlı Hava Sistemleri ve su soğutma sistemleri ile sağlanan enerji verimliliği konusunda kapsamlı bilgiler verdi. Sezer, “Yorglass Bolu, Eskişehir, Çerkezköy, İzmir ve 3’ü Manisa’da olmak üzere toplam 7 fabrikamız bulunuyor. Cam üretimi proseslerinde çalışan Coolant içerikli su kullanan makinelerin arıtma sistemine geri dönüşleri havalı diyaframlı pompalar vasıtası ile yapılmaktadır. İlgili pompalar korozif (cam tozu) dayanımı yüksek olması sebebi ile tercih edilmiştir. Bolu Fabrikamızın cam üretimi proseslerinde çalışan Coolant içerikli su kullanan toplamda 21 adet hava diyaframlı pompa kullanılmaktaydı. Enerji tasarrufu sağlanması için elektrikli pompalara geçilmesi kararı alındı. İlgili pompalar üzerinde yapılan araştırmalar ve miksan firmasıyla yapılan ortak çalışma sonucunda cam tozuna karşı maksimum korozif dayanımı olan çark tespit edilmiş olup 2 farklı pompa denemeye tabii tutulmuştur. Debi, enerji tüketimi, uzun ömür ve verim açısından tarafımızca uygun görülen EP 350/350 modeliyle yaygınlaştırma kararı alınmıştır. Projeye 5 Ocak 2021 tarihinden başlamış, 01 Kasım 2021 tarihinde tamamlanmıştır.  İlgili makinelerdeki pompaların değişimleri üretimi aksatmayacak şekilde bakım ekibimiz tarafından yapılmıştır. Çıkan pompalar peyderpey bir diğerinin yedeklenmesi amacıyla yedek parça ve yedek olarak kullanılmıştır. Proje Yorglass Bolu Fabrikasındaki aşağıda belirtilen 21 adet makinaya uygulanmıştır. 2022 yılı itibariyle Çerkezköy, Manisa ve Eskişehir fabrikamızda bulunan 14 noktaya daha yaygınlaştırılması gerçekleştirilmiştir” dedi.