Elektrik Motorları Sanayicileri Derneği (EMOSAD) Üye İlişkileri Temsilcisi Tunç İşcan’ın moderetörlüğünü üstlendiği “Fabrikalarda Enerji Verimliliği Sağlayan Kompanentler” başlıklı panelde aydınlatma, yalıtım, basınçlı hava kaçakları ve vana gibi enerji verimliliği sağlanabilecek konular değerlendirildi. İlgili panele Otomazone Kurucusu Bora Altun, Ayvaz Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Ersun Gürkan, 5K Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Kırmızı ve CS Instruments Ülke Müdürü Yusuf İlhan katıldı. 

23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE 23 NİSAN’DA TRAFO DUVARINDAN TUVALE

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE AYDINLATMANIN ÖNEMİ 

Aydınlatmanın enerji verimliliğe olan etkisini değerlendiren Otomazone Kurucusu Bora Altun, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Otomazone olarak firmalarımıza son teknolojiye ve yüksek verimliliğe sahip olan LED dönüşümü sunuyoruz. Sadece LED armatür satan bir firma değiliz. Aynı zamanda enerji verimliliği üzerine kurgulanmış projelendirme yapıyoruz. Projeyi hazırlarken öncelikle her firmanın ihtiyaçlarını belirleyip var olan armatür sayılarını kıyaslıyoruz. Gerektiği taktirde armatür sayılarını azaltıyoruz ya da en yüksek verimi alacak şekilde güç değerlerini düşürüyoruz. Ziyaret ettiğimiz firmalarda genelde eski teknolojiye sahip armatürler kullanıldığı için istenilen aydınlığı alamıyorlar. Biz maksimum iş güvenliği çerçevesinde maksimum aydınlatmayı hem ucuz hem de karbon salımını düşürecek şekilde sağlamayı amaçlıyoruz. Uygulamalarımızın çoğunda da aydınlatma otomasyonunu tavsiye ediyoruz.” dedi. 

ENDÜSTRİYEL VANALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ 

Ayvaz Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Ersun Gürkan, tesisatlarda kullanılan vanalarla ilgili enerji verimliliği potansiyelini anlattı. Gürkan, “Vana dediğimiz zaman konu çok geniş oluyor ama bugün daha çok buhar üzerine konuşmak istiyorum. Piyasadaki tesisatlarda çok geniş vana çeşitleri kullanılıyor. Büyük oranda sürgülü, kelebek gibi vana tipleri tercih ediliyor. Tesisatlardaki en büyük sıkıntı yanlış vana seçimi, vanalardaki kaçaklar ve vanaların yanlış montaj yapılması. Tüm bu sorunlar ise enerji israfına yol açıyor. Enerji maliyetleri çok yüksek seviyelere ulaştığı günümüzde ise doğru vana seçimiyle tesisler yüksek oranda enerji verimliliği sağlayabilirler.  Bu avantajı sağlayabilmek için sistemlerde kullanılacak olan vana seçimi doğru ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır” dedi. 

YALITIMDA YERLİ KAYNAKLARIN ÖNEMİ 

5K Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Kırmızı, “Redpaint 5K Mühendislik’e ait bir markadır. Redpaint bir boya markası değil, ısı yalıtım malzemesidir. Şu anda üretmiş olduğumuz ürünlerin tamamını yerli kaynaklarla yapıyoruz. Enerji ile ilgili dünya genelinde sorunların yaşandığı günümüzde Türkiye’de tükettiği enerjinin yüzde 70’ini ithal ediyor. Biz yerli ve öz kaynakların önemine vurgu yaparak üretim sürecimize devam ediyoruz. Redpaint termal kaplama ürünümüzü binaların yalıtımında, çatılarda, cephelerde ve çatı aralarında kullanıyoruz. Yerli kaynaklarla ürettiğimiz ürünler sayesinde tesislerde enerji verimliliği sağlıyoruz” dedi. 

YEŞİL DÖNÜŞÜM HEDEFİNE BASINÇLI HAVA KAÇAKLARININ ETKİSİ 

CS Instruments Ülke Müdürü Yusuf İlhan, “Yeşil Dönüşüm Hedefinde Basınçlı Hava Kaçaklarının Etkisi” başlıklı sunumunda maliyetlerden ve elde edilebilecek fırsatlardan bahsetti. İlhan, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Yeşil Mutabakat, Avrupa’nın 2050 yılında iklim-nötr kıta olma hedefidir. Bu hedef, kaynakların verimli kullanılması yoluyla iklim krizine karşı somut bir eylem planı içeriyor. Bu noktada da basınçlı havadan elde edebilecek tasarruf miktarları birçok sanayici için önem arz ediyor. Basınçlı hava kaçaklarının olası sebepleri arasında; sızdıran bağlantı ve hortum kelepçeleri, sızdıran dişli ve flanş bağlantıları, hasarlı hortumlar, arızalı kondens atıcılar, sızdıran veya yanlış monte edilmiş kurutucular yer alıyor. Basınçlı hava sistemlerinde kaçaklar, kaçak ultrasonik sese neden olr. Kaçaklar basınçlı hatlardaki delik ve çatlaklardan sızar. 0.3 bar ve üzeri basınçlarda türbülanslı akış ultrasonik ses üretir. Ultrasonik ses 40 kHz bandında rahatlıkla ölçülebilir. LD500 kaçak tespit cihazı insan kulağının duyamayacağı ultrasonik sesleri işitebilecek forma dönüştürür. Ses geçirmeyen kulaklıklar yüksek sesli ortamlarda bile kaçak tespitine imkan verir. Kulaklığın 33 dB gürültü önleme fonksiyonu vardır. Lazer işaretçi kesin konum tespitine olanak verir. CS Instruments olarak 2006 yılında LD300, 2013 yılında LD400 ve 2018 yılında LD500 ürünlerimizi piyasaya sunduk” dedi.