Fabrikaların bugün en önemli maliyet giderini enerji oluşturuyor. Bu sorun karşısında üretimin her aşamasında enerji maliyetlerini minimum seviyeye indirme arayışında olan yatırımcılar, yeni çözümler arıyor. Fabrikalar elektrik faturalarını düşürecek çözümler neler? Bu sorunun oldukça kapsamlı bir cevabı var. Özellikle enerji tüketimi 5000 TEP ve üzeri firmaların mutlaka enerji etüdü yaptırması gerekiyor. Yasal açıdan da zorunlu olan bu uygulama sayesinde elektrik tüketiminin yoğun olduğu noktalar tespit ediliyor ve bu sorunların önüne geçiliyor. Elektrik tüketiminin fazla olduğu bölüm ise daha çok üretimde kendini gösteriyor. Eski motorların üretimde hala kullanılıyor olması, havalandırma sistemlerinin uygun olarak tercih edilmemesi gibi durumlarda kullanıcılar daha çok elektrik faturası ödemek durumunda kalıyor. 

Ürettiği elektriği tükettiği noktada kullanmak isteyen fabrikalar ise kendi enerjisini üretebilmek için yatırım yapmaya devam ediyor. Bu alanda Türkiye’de ilk kez çatı üzeri GES projesini hayata geçiren Hoca Elektrik, Afyon’daki fabrikasında bu uygulamayı gerçekleştirmişti. Hoca Elektrik, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisindeki çatısına kurduğu 100kWe GES ile yıllık 150.000 kWh elektrik üretiyor, enerji giderlerinden önemli tasarruf sağlıyor. Binasını 1,5 kat büyüten fabrikanın hedefinde yeni GES projesi var.

Fabrikaların enerji verimliliğine ve üretimine katkı sağlayacak çözümleriniz varsa 22 – 24 Ekim tarihinde düzenlenecek olan Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’ne katılabilirsiniz. Bu platformda üreticilerle buluşabilir, yüzlerce müşteri potansiyelinizle tanışabilir, el sıkışabilirsiniz.