Euro Gıda, İzmir Kemalpaşa’da bulunan 44 bin metrekarelik dev tesisinde yılda 100 milyon kavanoz üretimi gerçekleştiriyor. Üretim kapasitesini ve verimliliği artırmak amacıyla yatırımlarını aralıksız sürdüren marka, ayrıca çalışanların iş sağlığını korumak içinde robotlardan destek alıyor. Kaliteyi artırmak ve çalışanlarının iş güvenliğini korumak amacıyla robot yatırımı yaptıklarını belirten Euro Gıda Üretim Direktör Yardımcısı Göksel Kont, “Robotlu üretimin faydalarını gördük. Yönetim Kurulumuz da robotlu üretimin firmamıza sağladığı avantajları, getirileri bildiği için ihtiyaç halinde tereddüt etmeden yatırım yapmamıza sıcak bakacaktır.” diyor. 


GENİŞ ÜRÜN GAMIMIZLA HİZMET SUNUYORUZ
Son tüketiciye hizmet sunuyoruz. Bu da bize belirli sorumluluklar ve yükümlülükler getiriyor. Kendi markalarımız ile tüketiciye seslenirken, B2B kanadında Türkiye ve Avrupa’nın birçok büyük markası için fason üretim yapıyoruz. Ege bölgesinde İzmir’de stratejik bir lokasyonda bulunan Euro Gıda üretim tesislerinde, sebze tarlalarına yakın olmanın sağladığı avantajdan yararlanılmakta, ziraat mühendislerinin gözetimi altında üretilen sebzeleri tazeliklerini kaybetmeden fabrikaya ulaştırıp güncel teknolojiyle 24 saat içinde işlemektedir. Birçok önde gelen Türk ve global marka için üretim ve ambalajlama yapmanın yanı sıra, kendi markamız “Melis” ile de sektöre hizmet veriyoruz.

Bizim ürün gamımızda karışık turşudan kapariye, lahanadan sarımsak turşusuna kadar her türlü turşu çeşidi, kahvaltılık soslar, kurutulmuş domates, közlenmiş biber ve patlıcan bulunuyor. Lokomotif ürünümüz ise kornişon turşusudur. Türkiye’nin en yüksek kornişon alan firması olarak, günlük 250-300 ton civarı kornişon işliyoruz. Üretim sürecimizden bahsedecek olursak; kornişon turşusu geliyor, kalibre ediliyor. Büyüklüklerine göre sıralanıyor ve bu doğrultuda üretime alınıyor. Üç aşamalı yıkamadan geçtikten sonra elle seçimi yapılıyor ve otomatik dolum makinalarıyla kavanozlara dolumu gerçekleştiriliyor. Kavanoz dolumunun ardından salamura ediliyor. Bunu tazeden işliyoruz. Bizim iki adet yöntemimiz var; tazeden işlediğimiz ve fermenteye bastığımız. Biber, lahana gibi sebzeleri önce fermenteye basıyoruz ve onlar 40-45 gün beklemeye alınıyor. Fermente olduktan sonra üretime geçiyoruz. Salamuranın akabinde pastörize oluyor ve etiketleniyor. Son aşamada ise paletleniyor.  
Turşu ve taze sebze işi ağırlıklı manuel olarak yapılıyor. Seçme, ayıklama, kavanoza doldurma gibi işlemler manuel ilerliyor. Doğadan gelen salatalık, biber vb. kaliteli ürün ürettiğiniz için belli bir seçimden geçmesi gerekiyor. Dünya üzerinde standartlar çerçevesinde seçebilecek bir teknoloji şu an için mevcut değil. Rakiplerimizde bulunmayan, önemli yatırımlar yaparak devreye aldığımız kamera sistemlerimiz ve kavanozların içerisinde herhangi bir yabancı madde (taş, cam parçası vb.) olup olmadığını kontrol eden, yüksek bir teknolojiye sahip olan iki adet x-ray cihazımız var. Seçme ve yıkama aşamasında yabancı maddelerinin birçoğunu eliyoruz, ancak bazen gözden kaçabiliyor.

ROBOTLARLA EL DEĞMEDEN İŞLEM YAPIYORUZ”
Şu anki fabrikamıza taşınma esnasında, 2014 yılında yatırım gerçekleştirerek robotlu üretime geçiş yaptık. Toplam 4 adet Fanuc marka robotumuz bulunuyor ve paletleme hattında kullanılıyor.  Üretiminin yüzde 48’ini ihraç eden bir firma olarak, kaliteli ürün üretmek ve müşterilerimizin beklentilerini karşılamak adına tercih ettik. Robot yatırımı yapmamızın öncelikli olarak nedeni kaliteyi artırmak. İkincisi ise, meslek hastalıklarının önüne geçmek ve çalışanlarımızın sıkıntılarını bertaraf etmek.

Rakiplerimiz arasında üretim hattında robot kullanan firmalar bulunuyor ancak daha ufak çaplı firmalar manuel işçiliği tercih ediyor. Manuel işçiliğin belli dezavantajları bulunurken robotlu üretimde bu sorunları bertaraf edebiliyoruz. En önemlisi de robotlarla el değmeden işlem yapabiliyoruz. Biz kavanozların paletleme aşamasında robotlardan faydalanıyoruz. Bu sayede işçilik açısından ciddi bir getiri elde ettik.  En önemlisi de hız kazandık. Şimdi saatte 20 bin kavanoz üreten hattımız bulunuyor. Dolayısıyla üretim hattımızın hızı ve verimliliğimiz arttı. Üretim kayıplarının önlenmesinin yanı sıra, robot yatırımı ile birlikte çalışanlarımızda görülen çeşitli meslek hastalıklarının da önüne geçmiş olduk. Ayrıca işlem manuel yapıldığında belli bir süre sonra yorulma neticesinde ortaya çıkan kavanoz zaiyatını da elemine ettik.
 

ÜRETİMİMİZE EK BİR HAT EKLENİRSE ROBOT YATIRIMINA DEVAM EDECEĞİZ
Biz halihazırda paletleme alanlarında mevcut robot sayımızı yeterli olarak görüyoruz. Eğer üretimimize ek bir hat eklersek, yeni bir robot yatırımı yapmayı isteriz. Çünkü robotlu üretimin faydalarını gördük. Yönetim Kurulumuz da robotlu üretimin firmamıza sağladığı avantajları, getirileri bildiği için ihtiyaç halinde tereddüt etmeden yatırım yapmamıza sıcak bakacaktır. Bir yıl önce konuyu istişare etmiştik, yılsonunda tekrar değerlendiriyor olacağız.