Son gelişmeler içinde dikkat çeken bir konu da imalat otomasyon sistemleriyle işletme enformasyon sistemlerinin (ERP diyebiliriz) entegrasyonunun giderek daha sıkılaşmakta ve hızlanmakta olması. Akran sayılabilecek her iki sistem doğdukları dönemde tamamen ayrık biçimde çalışmaktayken bugün füzyon aşamasına yaklaşmaktalar.

* * *

Gelgelelim ERP ile otomatik kontrol teknolojilerinin entegrasyonu kolay değil. Teknik zorluklardan biri iki sistemin zamanı kullanma hızlarıdır. ERP için zaman yavaş ve gecikmeli geçerken kontrolör gerçek hızda çalışmakta. Her ne kadar ERP sistemleri çevikleşme, piyasa değişikliklerine uyum sağlama için hızlanmak zorunda kalmış olsalar da yazılım mimarileri ve veri tabanı teknolojiler sınırlar koyduğundan kontrol sistemi hızına çıkamazlar. Bu sorunun bir çözümü ara katman (redüktör gibi) kullanmaktır.

Günümüzde bu işi MES kısaltması ile ifade ettiğimiz İmalat Yürütme Yazılımları üstlenmiş bulunmakta. MES bir yandan imalat verilerini hazmedilebilir hale getiriyor, diğer yandan ham imalat verilerini enformasyona dönüştürerek sipariş ve ürün izleme, kalite ve performans yönetimi vb. konularında karar desteği sağlıyor. Sorunun diğer bir çözümü de imalat verilerini doğrudan ERP’ye aktaracak otomasyon cihazları üretmektir. Vizyoner firmalar web servisleri olan veya IoT kapsamına giren ürünlerle bu yolda ilerlemeyi benimsemiş bulunmaktalar. Güçlenmekte olan bu trend ERP yazılımlarının sanki otomasyon dünyasını yuttuğunu gösteriyor.

* * *

Bundan 12 yıl önce ERP yazılımlarını dergimizin konu başlıklarına dahil ettiğimizde bazı çevrelerce yadırganmış, ancak vizyonumuza güvenerek yolumuza devam etmiştik. Bugün haklı çıkmanın gururunu yaşıyoruz. ST Dergilerini izlemeye devam edin…