Depo, envanter ve taşıma konularını müşteri hizmetleri çerçevesinde entegre ederek modern lojistik biliminin temeline taş koyan uzmanlardan biri de Ronald Ballou’dur. Çok sayıda lojistik yönetim aracı geliştirmiş olan Ballou’nun yöntemleri arasında “envanter-çıktı” eğrisi başlarda gelir. Geçmiş ve güncel verileri analiz ederek bir deponun genel envanter düzeyinin ne kadar olması halinde işletme verimliliğini optimize edeceğini öngörmeyi sağlayan bu yöntem, ülkemizde az kişi tarafından bilinmekte ve daha az kişi tarafından kullanılmaktadır. 

Depolar kurulurken envanter düzeyinin ve devir hızının ne kadar olması gerektiği öngörülüp hedeflense de dinamik dış çevre bu değeri geçerliliğini nadiren korumaktadır. Pazar değişimleri, dağıtım ağının çalışma koşulları, üretim ve diğer depo yerlerinin değişmesi gibi durumlar depo kurulumundaki hedefleri yeniden ayarlamayı gerektirmekte, bunun içinde zaman geçmiş ve güncel verilerin analiz edilmesi ve doğru yorumlanması çalışmaları faydalı olmaktadır. Ballou “envanter-çıktı” eğrisi bu sürecin iyi yönetilmesi için temel araçtır. 

Ballou eğrisini çizmek için kullanılacak diyagramın yatay ekseni çıktı değerini, dikey ekseni de envanter değerini gösterir. Böylelikle eğri sevk edilen malların parasal tutarına göre ne kadar envanter tutmanın optimizasyonu sağlayacağına gösterir. Ortalama envanter değeri bu tutarın altındaysa deponun iş değeri yaratma riski artmaktadır. Eğer daha fazla envanter var ise elde tutma maliyetleri gereksiz yüksekliktedir. Birinci halde depo kapasitesi artırılabilir/ yeni depo kurulabilir, ikinci halde de kapasite küçültmeye/depo kapatmaya gidilebilir. 

Ballou eğrisini kullanan depo varsa başarı öyküsünü paylaşmaktan mutluluk duyarız.