Sistem entegratörleri hayatlarına yerel fabrika veya fabrika ekipmanlarına hizmet vererek başlarlar. Mühendislik yetenekleri oranında hizmetlerinin kapsamı genişler. İdari yetenekleri ve kadrolarının gelişmesi oranında da hizmet verdikleri coğrafya genişler. Bu gerçekler modern otomasyonun doğduğu 40 yıl öncesinden beri aynıdır. 

Bugün mühendislik yetenekleri alanında sistem entegratörlerini çok sayıda yeni konu karşılıyor. Bunlardan biri daha az enerji harcaması, daha az ekipman yıpranması ve daha az hammadde kaybı sağlayan “ileri kontrol çözümleri”. Bu çözümler her ne kadar yapay zeka içerse de karmaşık yapıları nedeniyle ancak entegratör desteği ile kurulabiliyor.

Bir diğer yeni konu hacmi hem çok büyük hem hızla artan, içeriği sinyallerden barkoda, kamera görüntülerinden grafiklere, çizimlerden seslere, videolardan dokümanlara kadar çeşitlilik içeren ve “büyük” sıfatı verilen verilerin analizi ve yorumlanması. İş zekası isimli yazılım araçlarını kullanım becerisi gerektiren bu alan aynı zamanda konu bilgisi de istiyor.  

Dünya hızla IT - OT (operational technology) buluşmasına yöneliyor. Bu buluşmanın bir boyutu imalat teknolojileri ile ofis çözümlerinin aynı altyapıyı kullanması. İkinci boyutu da SCADA, CAD/CAM ile MES ve ERP yazılımlarının bütünleşmesi. Bu da entegratörlerin ofis yazılımlarını ve idari konuları öğrenmelerini gerektiriyor.    

Müşterilerin gereksinim duydukları bir başka alan da risk tabanlı tasarım ve yönetim! Siber güvenliğin her zamankinden daha fazla önem kazandığı günümüzde sistemi iç ve dış ataklardan korumak artık neredeyse proje olmaktan çıkıp tam zamanlı iş haline dönüştü.  

Günümüzün otomasyon projeleri büyük karmaşıklık ve risk içeren, dolayısıyla yoğun entelektüel efor ve uzmanlık gerektiren düzeye ulaştığından müşteriler daha disiplinli proje yönetimi talep etmekteler. Planlama, dokümantasyon, simülasyon olmadan fiili çalışmaların başlamasını, ilerletilmesini istemiyorlar.  

Bunlar Endüstri 4.0 döneminin başlıca entegrasyon konuları. Otomasyon dünyası bu konuları öğrenebilenleri bünyesinde tutacak…