Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon ile büyüyen köklü sanayi gruplarından biri olan Zorlu Holding, yenilenen Akıllı Hayat 2030 stratejisini, Zorlu Holding üst yönetimi ve çalışanların katılımıyla düzenlediği webinar ile açıkladı. Toplantıda Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Zorlu Holding CFO’su ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Cem Köksal, Vestel Şirketler Grubu Başkanı Turan Erdoğan, Zorlu Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, Zorlu Maden Grubu Başkanı Orhan Yılmaz, Zorlu Holding İnsan Kaynakları Grubu Başkanı Necmi Kavuşturan grubun çalışanlarıyla çevrimiçi olarak bir araya geldi.

“ÇEVRESEL, SOSYAL VE YÖNETİŞİM KONUSUNDA DEĞER YARATMAYA ODAKLANIYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, “İklim krizi, doğal kaynakların azalması gibi durumların yanı sıra şu anda pandemi gibi büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Tüm bunlar küresel sistemi değişme zorluyor. Değişim noktasında özel sektör temsilcilerine önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor. Yenilenen Akıllı Hayat 2030 stratejimiz kapsamında yaşanan bu değişim ve dönüşüme nasıl cevap vereceğimizi ortaya koyuyoruz. Yine bu strateji ile şirketlerimiz, paydaşlarımız, toplumumuz için yatırım yapıyoruz. Çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında en yüksek değeri yaratmaya odaklanıyoruz. Krizlere karşı dayanıklılığımızı artırıyoruz. Zorlu Holding olarak teknoloji, dijitalleşme ve inovasyon konusunda yüksek bir kapasiteye sahibiz. Bu sayede yenilikçi ve sorumlu ürün ve hizmetler sunabiliyoruz. Yenilenebilir enerji, elektrikli araç ekosistemi, akıllı elektronik-beyaz eşya, teknik ve akıllı tekstil gibi alanlar için önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Tüm bunları yaparken de en çok yetkin insan kaynağımıza; çalışma arkadaşlarımızın gücüne ve inovatif bakış açılarıyla yarattıkları artı değere; duyarlılıklarıyla attıkları adımlara, birlikte sahiplendiğimiz vizyona güveniyoruz” dedi.

“DÜŞÜK KARBONLU BÜYÜME STRATEJİNİZ OLMALI”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Zorlu Holding CFO’ su Cem Köksal; “Yapılan araştırmalar ÇSY performansını geliştiren ve büyüme stratejisinin ayrılmaz bir parçası haline getirmiş şirketlerin uzun dönemde sürdürülebilir karlılık yaratma konusunda oldukça başarılı olduklarını gösteriyor. ÇSY, giderek kurumsal bir çerçeveye oturuyor, ölçümleniyor, buna göre şirketler değerlendiriliyor ve kredi mekanizmaları bile bunun üzerinden yeniden şekilleniyor. Avrupa Yeşil Mutabakat çağrısı ile Avrupa Birliği, 2050 yılına kadar net-sıfır karbon salım hedefine ulaşmayı taahhüt ediyor. Bu hedef sayesinde 2030 yılına kadar ise AB’nin karbon emisyonlarının 1990 yılına kıyasla en az %55 azaltılması amaçlanıyor. Düşük karbonlu bir büyüme stratejiniz yoksa bu dünyada uzun dönemde ayakta kalmanız ve yaşamanız mümkün değil... Bu konunun elzem bir zorunluluk olmasının yanı sıra bugünün gençleri ve geleceğimiz; gezegenin var oluşunun devamı için de ne kadar önemli ve kaçınılmaz olduğunun farkındayız. Biz de bu anlayışla, yeni stratejimiz doğrultusunda önümüzdeki dönemde insan odaklı ekosistemler ve yenileyici iş modelleri kurmaya daha fazla odaklanacağız. Yenileyici iş modellerimizle, 2030 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyoruz. 2050 yılına kadar bu hedefi tüm değer zincirini kapsayacak hale getireceğiz. Atıklarımızı ise 2030'a kadar %50 azaltılmayı, 2050'ye kadar sıfır atık noktasına ulaşmayı hedefliyoruz. 2030'a kadar kullanılan suyun %50'sini, 2050'ye kadar %100'ünü geri kazanmayı amaçlıyoruz. Kuracağımız insan odaklı ekosistemlerle Grup olarak 2030’a kadar FAVÖK’ümüzün %1’ini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkı veren çalışmalara ayırmayı planlıyoruz. 2030'a kadar %100 sürdürülebilir tedarik zinciri de hedeflerimiz arasında yer alıyor” dedi.