Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümünde avantajlı bir konuma sahip olduğunu belirterek bu sürecin hızlandırılması gerektiğini belirtti. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ÖNEMİ ARTIYOR”

Enerji sektörüyle ilgili açıklama gerçekleştiren Zaimler, “Rusya dünyanın en büyük petrol, doğal gaz ve kömür ihracatçılarından biri olarak öne çıkıyor. Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası enerji jeopolitiği bu yıl Davos’ta ağırlığını hissettirdi. Toplantılarda enerji arz güvenliği endişeleri arttı. Yükselen emtia fiyatları, ödeme güçlükleri ve iklim hedefleri tartışılmaya başlandı. Bu dönemde yenilenebilir enerjinin önemi arttı. Bütün bu problemlere enerji üzerinden bakarsanız, bir tane reçete bulunuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen gücü artırmak gerekiyor. Artan ihtiyaçlarla beraber bu yeni sistemleri, bu yenilenebilir yeni enerji sistemlerinin devreye girmesi için bütün iletim ve dağıtım şebekelerini yapmanız lazım. Büyük ölçüde de verimlilik projelerini yapmanız lazım. Bu üçünü yaptığınız zaman büyük ölçüde istihdam da yaratabiliyorsunuz. Bu aynı zamanda beraberinde bir ekonomik büyüme de getiriyor.”

“CİDDİ BİR FİNANSMAN İHTİYACI BULUNUYOR”

WEF toplantılarında iklim hedefleri ele alınıyor diyen Zaimler, Paris Anlaşması ile açılan COP 26'ya giden yolda 2030’a kadar konulan hedeflerin ve yatırımların artan enerji maliyetleri nedeniyle yapılamayacağının ortaya çıktığını söyledi. Zaimler, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bunun için çok ciddi bir finansman ihtiyacı bulunuyor. Gelişmiş olan ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında önemli farklılıklar bulunuyor. Mevcut küresel enerji görünümünü bölgesel etkilerine değiniyor. Orta Doğu’nun Yeşil Dönüşümü adlı bir oturuma katıldım. Son 70 senede sıcaklık 2 derece artmış ve yağışlar beşte birine düşmüş. Bu ülkeler petrol, doğal gaz, hidrokarbon zengini ülkeler. Türkiye için yenilenebilir enerjide yapılacak olan yatırımlar, karbon maliyetlerinde 2026 yılı sonrasında 70-100 ile avro gibi seviyelere çıkıldığı zaman, Türkiye’nin sanayisinde üretilen ürünlerin ihracatı için çok büyük önem kazanacak. Esasında Türkiye’nin bu dönüşümünü çok hızlandırması lazım.”

“TÜRKİYE ŞANSLI KONUMDA YER ALIYOR”

Türkiye, yenilenebilir enerji alanında öncü bir konumda yer alıyor ve aynı zamanda hatırı sayılır ülkeler arasında sayılıyor. Ancak bugünkü durumu hem iklim hedeflerinin tutturabileceği hem arz güvenliğini sağlayabileceği hem de insanların bedelini karşılayabileceği seviyede bulunmuyor. Türkiye’nin yeşil enerji alanında bugün atacağı adımlar ilerisi için büyük önem taşıyor. Bizim yenilenebilir projelerimizi hızlandırmamız lazım, ki politikalarımız bu yönde. Ama bunların önünü hızlı bir şekilde açmamız lazım. Aynı zamanda verimlilikle ilgili projeleri acilen devreye almamız lazım.” değerlendirmesinde bulundu. (AA)
 
 

ENERJİ YATIRIMLARI RÜZGÂRA YÖNELDİ ENERJİ YATIRIMLARI RÜZGÂRA YÖNELDİ