Yılkomer Genel Müdürü Serdar Aksoy, Türkiye’de son üç yıldır görülen süper hücre bulutlarına dikkat çekerek artık tesislerde 200 Kiloamperi geçen darbelere karşı ileri teknoloji sistemlerin kullanılmasını gerektiğini söyledi.  Hizmet verdikleri alanları üç bölüme ayırdıklarını belirten Aksoy, özellikle yenilenebilir enerji santrallerin yıldırımdan korunma sistemlerine çok fazla ihtiyaç duyduklarının altını çizdi. 

HİZMET VERDİĞİMİZ SEKTÖRLERİ ÜÇ BÖLÜME AYIRIYORUZ 

•    Yılkomer olarak liderliğini yürüttüğümüz askeri projelere odaklanıyoruz ve Aselsan ile birlikte önemli projeler yürütüyoruz. Savunma sanayi alanında kullanılan sistemlerin yıldırımdan kesinlikle zarar görmemesi gerekiyor. Bu sebeple Aselsan Raycap Strikesorb teknolojisini tercih ediyor. 

•    Güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji santralleri için korumalarımıza devam ediyoruz. 2020 yılında rüzgar enerji santrali projelerine biraz daha yoğunlaştık çünkü santraller yüksek olduğu için yıldırıma daha fazla maruz kaldılar. Trafo patlamaları, yanmaları gibi ciddi problemler oluştu. Yılkomer olarak RES projelerinin zarar görmemesi için trafoların, kamera sistemlerinin ve alçak gerilim kısmından beslenen otomasyon sistemlerinin korunmasına yönelik birçok proje imza attık. 

•    Hizmet verdiğimiz endüstriyel tesisler ise önem verdiğimiz sektörler arasında yer alıyor. Çünkü endüstriyel tesislerde üretimin hiçbir şekilde durmaması gerekiyor. Bunun için fabrikaların yıldırımdan korunma gerekiyor. Biz bu konuyla ilgili önemli projelere imza attık. Referanslarımız arasında Çerkezköy’de faaliyetlerini sürdüren Bosch Siemens fabrikası yer alıyor. Yıldırımdan korunma konusu endüstriyel tesisler için çok daha önem kazanmaya başladı. Çünkü son yıllarda fabrikalar kendi enerjisini güneşten üretmek amacıyla önemli yatırımlar gerçekleştiriyorlar. Bu sebeple hem endüstriyel tesisleri hem de çatılarındaki güneş enerji santralini korumak amacıyla mutlaka yıldırımdan korunma sistemlerini uygulamaları gerekiyor.2020 yılında endüstriyel tesislerde meydana gelen yangın ve patlamaların %3 ü yıldırım %67 si elektrik piki kaynaklıdır.