Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, sektörün gündeminde olan Avrupa Birliği Yeşil Anlaşma Şartı konusuyla ilgili bilgiler verdi. Karataş, Yeşil Anlaşma Şartı nedeniyle tüm fabrikaların gündeminin değişeceğini söyleyerek “Avrupa Birliği ülkeleri ürün satın alacağı ülkelerdeki fabrikalardan Yeşil Sertifika isteyecek. Yeşil Sertifika kapsamında ise az karbon salımı yapan fabrikaları değerlendirecek ve anlaşmasını bu yönde sağlayacak. Aksi halde tüm ürün alımlarında anlaşma yaptığı fabrikalardan karbon vergisi talep edecek. Bu gelişme, fabrikaların hem zorunluluklarını hem de gündemini değişmeye zorlayacak” dedi. 

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI ZORUNLU OLMAMALI”

Zorunlu enerji verimliliği etüd çalışmaları ile ilgili konuştuğumuz Karataş, kar elde etmek ve rekabet gücünü artırmak isteyen kurumların mutlaka enerji verimliliği projelerini hayata geçirmesi gerektiğini belirtti. Enerji verimliliği etüd çalışmalarının kanuni zorunluluktan değil şirketlerin ana politikaları olması gerektiğine dikkat çeken Karataş, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle paylaştı: “Tüm yatırımcı ve profesyonel yöneticiler sorumlu oldukları ticari işletmelerde karlılık sağlamak isterler. Siz bir taraftan kar edip diğer taraftan yüksek oranlarda enerji tüketirseniz kar oranlarınız minimize etmeye başlarsınız. Dolayısıyla enerji verimliliği çalışmaları kanuni zorunluluk değil , çevre ve rekabet şartlarından ötürü gereklilik olmalı. Firmalar bu çalışmayı kar elde etmek için kendileri istemeliler. Ancak şu anda bir geçiş aşamasındayız. Bu geçiş aşamasıyla ilgili olarak firmaların eskiye göre daha bilinçlendiğini söyleyebiliriz. Türkiye’de enerji maliyetlerinin yüksek olması, Türkiye’deki enerji kullanım kültürünün iyi seviyelerde bulunmaması ve tüm üretenlerin ürettikleri ürün başına harcadıkları enerji miktarının dünyadaki diğer rakiplerine göre yüksek olması nedeniyle tüm firmalar enerji verimliliği çalışması yapmak gerekiyor. Tüm firmalar ürünün kalitesini bozmadan daha az enerji ile üretimini nasıl gerçekleştireceklerine yoğunlaşmaları gerekiyor.” 

“YEŞİL ANLAŞMA ŞARTI GÜNDEMİ DEĞİŞTİRİYOR”

Avrupa Birliği tarafından açıklanan Yeşil Anlaşma Şartları ile ilgili bilgi veren Karataş, bu konu nedeniyle endüstriyel tesislerin gündemini değiştirdiğini ifade etti. Karataş, “Yeşil Anlaşma Şartları’na göre Avrupa Birliği ülkeleri ürün satın alacağı ülkelerdeki fabrikalardan Yeşil Sertifika isteyecek. Yeşil Sertifika kapsamında ise en az karbon salımı yapan fabrikaları değerlendirecek ve anlaşmasını bu yönde sağlayacak. Aksi halde tüm ürün alımlarında anlaşma yaptığı fabrikalardan karbon vergisi talep edecek. Bu gelişme, fabrikaların hem zorunluluklarını hem de gündemini bu şekilde değişmeye zorlayacak. Bu gelişme doğrultusunda enerji verimliliği uygulamaları yapmayan tüm fabrikalar kısa süre içerisinde hem müşteri hem enerji kaybetmeye başlayacak. Hem de o kadar hızlı kaybedecekler ki bir iki yıl içerisinde değişecek sisteme ayak uyduramayacaklar.” dedi.  

“VAT ENERJİ OBSERVER ENERJİ İZLEME VE YÖNETİMİ FABRİKALARI BİR ADIM ÖNE TAŞIYOR”

Fabrikaların enerji verimliliği uygulamalarına hızlı bir şekilde geçmesi gerektiğine dikkat çeken Karataş, bu değişimin büyük bir hızla yaşandığını belirtti. Karataş enerji verimliliğinin önemini şu sözlerle anlattı. “Enerji verimliliği çalışmalarına hızlı bir şekilde başlanması gerekiyor. Dijitalleşerek Enerjiyi izlemek ve yönetmek gerekiyor. Bu kapsamda geliştirdiğimiz VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetim sistemi ile endüstriyel tesisler ve ticari binalar tüm verileri takip ederken enerjisini yönetemeyen diğer tesisler daha yeni sayaç almaya kalkıyorsa rekabet sıralamasında gerilere düşeceklerdir. Tüm bu zorlamalar hem dünyadaki gelişmişlik seviyesine ulaşmak hem dünyadaki aşırı küresel zorlamalara cevap vermek hem de çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek bırakmak açısından önem arz ediyor. Bugünden itibaren herkesin enerji verimliliğiyle ilgili çalışmaya başlaması gerekiyor.”