Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 14. Sektör Değerlendirme Toplantısı'nda konuşma gerçekleştirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji sektörü alanında yapılması planlanan yatırımlarla ilgili bilgi verdi. 

RES ARAZİYİ VERİMLİ KULLANIYOR RES ARAZİYİ VERİMLİ KULLANIYOR

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ÖNEM ARZ EDİYOR

Yeni teknoloji yatırımlarının önemli olduğuna dikkat çeken Dönmez, “2030 yılına kadar elektrikli araçlar ile dağıtım üretim ve yenilenebilir enerji teknolojileri için yatırım yapılması planlıyor. Altyapı yatırımı için 3 milyon dolar değerinde bir bütçe hedefleniyor. Elektrik dağıtım sektörünün 2021 yılında küresel çapta tedarik sorunları yaşanırken büyük oranda yatırımlar gerçekleşti. 2016-2020 arasında yani 3. uygulama döneminde toplam 74,3 milyar liralık elektrik dağıtım yatırımı yapıldı. 2021-2025 yıllarını kapsayan 4. uygulama dönemi için bu rakam 124 milyar lira olarak belirlendi. Halihazırda 16 milyar lirası şebeke, 4 milyar lirası da diğer yatırımlar olmak üzere toplam 20 milyar liralık yatırım hayata geçirildi." diye konuştu.

“ELEKTRİK KAYIPLARINI YÜZDE 11,9’A DÜŞÜRDÜK”

Dönmez, yaşanan elektrik kayıplarıyla ilgili de şu açıklamayı gerçekleştirdi: “Elektrik kayıp oranı 2000’li yılların başında yüzde 20’den fazlaydı. Şimdi ise neredeyse yarı yarıya düştü. 2021 yılında elektrikte kayıp oranını yüzde 11,9 oranına düşürdük.”  

“EN ÖNEMLİ KONU BAŞLIĞI ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER OLACAK”

Elektrikli otomobillerin önümüzdeki yılların en önemli konu başlığı olacağına dikkat çeken Dönmez, bu alanda 2030 yılına kadar 1 milyar dolar değerinde yatırım yapılacağını belirtti. Altyapının önemli olduğunu belirten Dönmez, “Dağıtık enerji üretimi özellikle ana şebekeye binen yükün azaltılması açısından önemli. Bu nedenle, 2030'a kadar dağıtık üretim ve yenilenebilir enerji teknolojileri için 2 milyar dolarlık şebeke yatırımı yapılması gerekiyor. Dijital olgunluk seviyemizi artıracak uygulamaları hayata geçirdikçe, tüketici memnuniyeti ve şebeke güvenliğimiz de aynı oranda artacak. Sektörel siber atak dağılımına geldiğimizde ise orada oldukça popüler olduğumuzu görüyoruz. Siber saldırıların yüzde 11'i enerji sektörüne yapılıyor. Yaklaşık 9 siber ataktan 1'inin enerji sektörüne yapılıyor olması dijital güvenlik meselesinin önemini gösteriyor” dedi. (AA)