Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansının (IRENA) "Yenilenebilir Kapasitesi 2022 İstatistikleri" raporunu açıkladı. Rapora göre yenilenebilir enerji projeleriyle ilgili yatırımlar hız kesmedi ve toplam kurulu güç 3 bin 64 gigavata yükseldi. 2021 yılında güneş ve rüzgar enerji santralleri yenilebilir enerji santralleri içerisinde yüzde 88’lik pay alarak ilk iki sırada yer aldı. Güneş ve rüzgar enerji santrallerine yapılması gereken yatırımların daha ulaşılabilir durumda olduğu öne çıktı. Ayrıca, yatırımların hayata geçirilmesi için geçen sürenin diğer kaynaklara göre daha kısa oluşu, bu iki kaynağın hızla artmasında önemli yol oynuyor.

BÜYÜMEDE ÖNEMLİ ARTIŞLAR YAŞANDI 

Yenilenebilir Kapasitesi 2022 İstatistikleri raporu geçtiğimiz yılın sonunda güneş enerjisi kurulu gücünün önceki yıla göre yüzde 19 artış yaşandığını ve 133 gigavat ulaştığını ortaya koydu. Rüzgar enerjisi yüzde 13 oranında büyüme göstererek 93 gigavata oldu. Hidroelektrik enerjisi kapasitesi ise yüzde 2 oranında arttı ve 19 gigavat oldu. Aralarında, biyoenerji, okyanus enerjisi, jeotermal enerji gibi diğer temiz enerji kaynaklarının kurulu gücü ise 2021 sonunda 143 gigavat değerindeydi. Böylelikle, küresel yenilenebilir enerji kurulu güç kapasitesi geçtiğimiz yıl 257 gigavat artarak toplam 3 bin 64 gigavata yükselmiş oldu. 

ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE TEKNOLOJİK YATIRIMLAR

TEMİZ ENERJİ KAPASİTE ARTIŞINDA ASYA LİDER

Asya ülkeleri geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen yeni kapasite kurulumlarının yüzde 60'ının sahibi oldu. Asya ülkelerinde en büyük artış geçen yıl 121 gigavatlık kurulu güçle Çin'de yaşandı. Avrupa ve Kuzey Amerika'da ise kurulumlar 39 ve 38 gigavat olarak kayıtlara geçti. ABD geçen yıl 32 gigavatlık temiz enerji kurulumu gerçekleştirdi. Bu dönemde küresel elektrik üretimi kapasitesinde yenilenebilir enerjinin payı ise yüzde 38,3'e yükseldi.