Dünyada yenilenebilir enerjide kurulu güç, geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre 280 GW’lık rekor artışla 2 bin 970 GW’a ulaştı. Yenilenebilir enerji kaynaklarında yaşanan bu yükselişin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi öngörülüyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 2021-2022 görünümünü içeren Yenilenebilir Enerji Piyasa Güncellemesi Raporu'na göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinde 1999'dan beri yıllık bazdaki en büyük artış yaşandı. Özellikle iklim değişikliği ile mücadele konusunda yapılan çalışmalar, ortaya koyulan politikalar ve düşen teknoloji maliyetleri bu rekor büyümenin itici gücü oldu.

KAPASİTE ARTIŞININ YARISI ÇİN’DEN 

Geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerjide devreye alınan kurulu gücün yarısı Çin'de gerçekleşti. Bu artışın en büyük etkeni Çin hükümetinin belirlediği politikalar oldu. Çin hükümeti, yenilenebilir kaynaklara sağladığı ve sona erdireceğini açıkladığı alım garantisinden faydalanmak isteyen yatırımlar projelere hız verdi. Ayrıca, geçen yıl ABD ve Vietnam yenilenebilir enerji kapasitesinde en fazla yenilenebilir büyüme görülen ülkeler arasında yer aldı.

GÜNEŞ VE RÜZGARDA REKOR BÜYÜME YAŞANIYOR 

Konuyla ilgili açıklama yapan IEA Başkanı Fatih Birol, “Güneş ve rüzgar enerjisinde üst üste rekor büyüme yaşanıyor. Bu büyüme, iklim değişikliği ile mücadele konusunda iyimser bir tablo oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl, küresel elektrik sektöründeki kapasite büyümesinin yüzde 90'ı yenilenebilir enerji kaynaklarından geldi. Hükümetler, güneş ve rüzgar enerjisine yapılacak yatırımları daha fazla teşvik edecek politikalarla desteklenmeli. Yenilenebilir enerjideki kapasite artışını karşılayacak şebeke altyapı yatırımları hayata geçirilmeli. Sıfır emisyon hedeflerine ulaşmanın en temel yolu temiz enerji kapasitesini mümkün olan en yüksek seviyede artırmak." değerlendirmesini yaptı. (AA)