Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan rapora göre 2021 yılında yeni oluşturulan yenilenebilir elektrik üretim kapasitesinin 295 GW düzeyinde oldu. Koronavirüs salgının neden olduğu inşa çalışmalarındaki gecikmeler, hammadde maliyetlerindeki artış ve tedarik zincirlerindeki aksamalara rağmen 2020 yılına göre yüzde 6 oranında bir artış sağlandı. Çalışmada yeni oluşturulan kapasitelerin yüzde 46 kadarının Çin’de olduğu dikkat çekiyor. Avrupa Birliği ise bu alanda Çin’in arkasından ikinci sırada yer alıyor.

RÜZGAR ENERJİSİNDE DÜŞÜŞ GÖZLEMLENDİ

2021 yılı, rüzgar enerjisi kapasitesinin dünya çapında 2020 yılına kıyasla yüzde 17’lik bir düşüşüne tanık oldu. Ancak 2020 yılı, karadaki rüzgar enerjisi tesisleri için, Çin’deki projelere sağlanan sübvansiyonlar sayesinde, olağanüstü bir yıl olmuştu. Yaşanan bu azalış güneş enerjisi üreten tesislerin ve hidroelektrik santrallerin yarattığı kapasite artışı sayesinde telafi edildi. Jeotermal ve biyoenerji tesislerin kapasiteleri ise sabit kaldı. 


OFFSHORE TESİSLERİ YÜKSELİŞE GEÇECEK

Rapor, Offshore Rüzgar Enerjisi Tesisleri’nin 2022 yılında çok artacağını ve 2020 yılında kurulmuş olanları yüzde 80 oranında geçeceğini gösteriyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre özellikle Çin, 2022 sonu itibarıyla, bu alanda Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık kapasitelerinin toplamından fazla kapasite üreterek dünyanın birinci bölgesi olacak.

 
 

TORUN METAL'DEN YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI TORUN METAL'DEN YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI