Yeşil Mutabakat ve yakın dönemde Türkiye'nin de taahhütlerini devreye aldığı Paris İklim Anlaşması ile birlikte tüm sektörlerin enerji verimliliği ve yerinde yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelmesi bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. Sürdürülebilir enerjinin önemli bir parçasını, binaların ve sanayi kuruluşlarının karbonsuz hale getirilmesi oluşturuyor. Yeşil Mutabakat’ta yer alan ve geleceği dönüştürmesi öngörülen Yenileme Dalgası (Renovation Wave) özellikle binalarda başlatılıyor. Sürdürülebilir enerjiye odaklanan Enspire Kreatif Enerji Çözümleri, 2030’a kadar Avrupa çapında 30 milyon binanın dönüştürülmesini hedefleyen eylem planına Türkiye’nin de dahil olmasının dönüşüme önemli katkılar sağlayacağını öngörüyor. 

DAİKİN’DEN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNE KATKI DAİKİN’DEN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNE KATKI

“VAKİT KAYBETMEKSİZİN TÜRKİYE’DE DE OLMASI GEREKİYOR”

Yenileme Dalgası ile evlerin ve ticari binaların elektrik ve ısıtmasının yenilenebilir enerjiye dönüştürüleceğini aktaran Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, kamu binalarının tamamının yenileneceğinin altını çizdi. Bilal Tuğrul Kaya konuşmasına şöyle devam etti: “2030 yılına kadar mevcut binaları yenileme oranının iki katına çıkarılması hedefi, karbonsuzlaşma için önemli bir adım. 2030 İklim Hedefi Planı, enerji verimliliğinin uygulamaya konmasının temel bir bileşen olduğuna işaret ediyor. Avrupa ile aynı standartları kullandığımız için Yenileme Dalgası’nın Türkiye’ye de olumlu etkileri olacak ve değişim Türkiye’de de yaşanacak. Bu tip yatırımlar teknolojinin ucuzlamasını ve üretimin artmasını sağlıyor. Yenileme Dalgası, ekonomik toparlanma paketlerinde temiz enerjinin payının giderek arttığının en önemli göstergelerinden biri. Bu gelişmelerin vakit kaybetmeksizin Türkiye’de de olması gerekiyor.”

“ENERJİ FİYATLARI, ENERJİ VERİMLİLİĞİ YATIRIMLARINI ARTIRDI”

Tüm dünyada artan enerji fiyatlarının, enerji verimliliği yatırımlarının fizibilitesini olumlu hale getirdiğini ifade eden Bilal Tuğrul Kaya, “Bunun sonucunda, karbonsuzlaşmaya yönelik ihtiyacın da yükselmesiyle birlikte bugüne kadar ertelenen yatırımlar artık gündemde ön planda yer almaya başladı. Yatırımcılar, yatırımın finansmanını düşünmeden geleceğe daha temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakılmasını sağlayabiliyor. Bugün üretim yapan her fabrikanın sadece enerji verimliliği ve yerinde enerji yatırımları yapması değil, bunu karbonsuz veya düşük karbonlu olarak yapması da önem taşıyor. Biz de var olan ve giderek artan emisyonu azaltmak yerine tamamen ortadan kaldırmaya yönelik projeler üretiyoruz. Karbonsuzlaşma yıllarca sürecek ve dinamik bir şekilde takip edilmesi gereken bir yolculuk. Ülke olarak yola henüz koyuluyoruz.” 

“TÜM PROJELERE FİNANSMAN DAHİL ÇÖZÜM SUNUYORUZ”

 “Tüketim noktasında temiz enerji kullanımını Türkiye'de yaygınlaştırma amacıyla yola çıkan ilk şirketlerden biri olarak dünyada geniş bir şekilde uygulanan enerji çözümlerini Türkiye’ye getirmeye çalışıyoruz. Performansa Dayalı Sözleşmeleri buna örnek olarak gösterebiliriz. Türkiye’de Performansa Dayalı Sözleşmeleri günlük hayata dahil etmek için yola çıkan öncü şirketiz” diyen Bilal Tuğrul Kaya, Enspire’ın çatısının sürdürülebilir enerjiden oluştuğuna dikkat çekti.  Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik için İş Ortağı ESCO’larla birlikte Performansa Dayalı Sözleşmeler üzerinden çözüm ürettiklerini kaydeden Kaya, “Amacımız, İş Ortaklarımız ile birlikte ekonomik, sosyal ve çevresel olumlu etkileri olan, sanayi kuruluşları ve ticari binalarda yerinde enerji dönüşümüne yardımcı olmak, tüm enerji kaynaklarında yakıt fark etmeksizin sonuçlar üretmek. Performansa Dayalı Sözleşmeler ile büyük, küçük, özel, kamu, sanayi, ticari veya konut fark etmeksizin tüm projelere finansman dahil çözüm sunuyoruz” diye konuştu.