Yeni reform paketinde enerji ile ilgili önemli kararlar alındı. Alınan kararların ekonomiye ve sisteme olan etkisini Altensis Kurucu Ortağı Dr.Emre Ilıcalı değerlendirdi.  

YEŞİL HAREKET SANAYİNİN KALBİNE GİRİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kısa bir süre önce açıklanan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yeni ekonomi reform paketi ile ilgili detaylar kamuoyu ile paylaşıldı. Özellikle salgın sonrasında ekonominin güçlendirilmesine yönelik tedbirleri içeren paket kapsamında yeşil organize sanayi bölgeleri, yeşil finansmana yönelik projeler ve elektrikli araçlar gibi çevre dostu uygulamalar da bulunuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Altensis Kurucu Ortağı Dr.Emre Ilıcalı, “Hazırlanan paket, ekonominin ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir yapıya kavuşmasını hedefliyor. Ekonomide yeşil dönüşümü teşvik eden adımların olması sevindirici oldu. Pakette bu bölüme ilişkin 3 ayrı madde yer alıyor. Altensis olarak yıllardır mücadelesini verdiğimiz konuların giderek gündemde olması ve daha üst sıralara gelmesi bize heyecan veriyor. Örneğin; yeşil binalar gibi… Pakette enerjisini kendi karşılayan ve kaynak verimliliği yüksek yeşil organize sanayi bölgelerinin hayata geçirileceğinden bahsediliyor. Yeşil hareket sanayinin kalbine giriyor. Sanayi bölgeleri kentler için önemli yatırımlar. Sanayinin etkinliğini artırmak kadar, kentte düzenli yerleşmeyi sağlamak amacıyla sanayi tesislerini bir araya toplayan bu bölgelerin çevre dostu yatırımlarla hayata geçmesi, enerji tasarrufu ve kentin hava kalitesi gibi birçok yararı beraberinde getirecektir. Bugüne kadar birçok sanayi tesisi yeşil bina yatırımı gerçekleştirdi. Ama sanayide bunun daha yaygın sonuçlar vermesi, elbette sanayi bölgeleri gibi daha büyük yatırımların bu anlayışla gerçekleştirilmesi ile mümkün olabilecektir” diye konuştu.

“ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN HIZLI GELİŞİMİ, DEVLET FİLOLARININ DESTEĞİNE BAĞLI”

Dr. Emre Ilıcalı, “Tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen ve fosil yakıtlı araçlara göre çevreye daha az karbon salımı gerçekleştiren elektrikli araçların teşvik edilmesi için devletin bu konuyu sadece özel sektörün tercihine bırakmaması gerekir. Elektrikli araçların hızlı gelişim ve yaygınlaşması açısından devletin kendi araç filolarına ve toplu taşımaya bu modeli entegre etmesi şarttır. Salgın sonrası dönemde bunun gerçekleşeceğini görmek, hem ekonomik kaynaklar hem çevre kaynakları açısından umut verici” dedi.  Yeni üretilecek yerli araçların da elektrikli olması gerektiğinin altını çizen Dr. Ilıcalı, elektrikli araçlara yönelik mevzuatın geliştirilmesi gerektiğini, bunun için de teknoloji transferi gerekse de bu konuda farkındalığın artmasının çok önemli olduğunu vurguladı.  Aynı çerçevede elektrik enerjisi depolama tesislerinin kurulmasına yönelik yasal alt yapının tamamlanacağını da belirten Dr.Emre Ilıcalı,  paketin yeşil dönüşüme ilişkin önemli bir maddesinin de Enerji Verimliliği Kanunu’nda yapılacak değişiklik olduğunu söyledi.