TEİAŞ tarafından Elektrik Üreticilerine Uygulanan İletim ve Dağıtım Tarifelerindeki artış oranıyla ilgili açıklama yapan Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) - Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, “Küresel virüs salgının olumsuz etkilerine karşı mücadele verilen bir dönemde mevcut yükler ve enerji sektöründeki bu öngörülemez artış potansiyel yatırımcıların yatırımlarını ciddi manada gözden geçirmelerine neden olabilecek. Bu artışlar, ülkemizin cari açığının azaltılmasında oldukça büyük etkisi olan yerli ve milli enerji kaynak ve üretim hamlelerine yönelik yatırım iştahına zarar verecek” dedi.

ELEKTRİK ÜRETİCİLERİ, ARTIŞLARDAN OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Son 6 yıllık iletim bedeli artışlarına bakıldığında açıklanan bu artış oranlarının yatırımcılar tarafından öngörülmesinin mümkün olmadığını belirten Karaduman, “Yerli ve milli enerji potansiyelimiz ülkemiz için oldukça önemli. Küresel rekabetten ve enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmada son derece önemli olan yenilenebilir enerji sektörüne ve üreticilerine destek olmalıyız. Dağıtım sistemine bağlı olan üreticilerin tabi oldukları dağıtım tarifesinde yüksek derecede yaşanan artış oranı, üreticileri içinden geçtiğimiz bu sıkıntılı süreçlerde oldukça zor durumda bırakacak” dedi.

ENERJİ YATIRIMLARININ DURMASINA NEDEN OLACAK

TEİAŞ tarafından açıklanan oranlar incelendiğinde; Sistem Kullanım Sabit bileşeninde %7,82 ila %12,82 arasında değişen oranlarda indirim yapıldığı, Sistem Kullanım Değişken bileşeninde ise %5,59 artış yapıldığı görülüyor. Tüm bunların yanı sıra Sistem İşletim tarifesinde gerçekleştirilen %767,12 oranındaki yüksek artış ise üreticileri oldukça zorlarken yatırımcıların ise enerji alanında çalışma yapmasına engel oluyor. Öngörülemez derecede yaşanan bu tür maliyet artışlarının, enerji sektöründe yatırım ortamını zedeleyeceğinin ve yatırımcıların yeni yatırımlardan kaçmasına neden olacağının üzerinde duran Ali Karaduman sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yaşanan bu durum hem orta hem de uzun vadede arz güvenliği riskinin ortaya çıkmasına sebep olacak. Yatırım ortamının şeffaflığı zedelenecek. Ayrıca olası yatırımların durmasına sebep olacak. finans kuruluşları ve yatırımcılar enerji projelerinden hızla uzaklaşmaya başlayacak.”