PAGEV öncülüğünde sanayicilerin gündeme getirdiği yüksek enerji maliyeti ile ilgili sorunlarda olumlu gelişmeler yaşanıyor. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun “Almanya Modeli” önerisi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından olumlu karşılık buldu. Bakan Dönmez, yeni model üzerinde çalıştıklarını açıklayarak sanayicileri rahatlattı. Sanayiciler ise yeni modelin belirlenmesi noktasında ortak akılla hareket etmek için katkı vermeye hazır olduklarını belirtti. 

FARKLI BİR YÖNTEME GEÇİLECEK 

Elektrik faturaları, sanayicinin en önemli maliyet kalemlerinden biri oldu. Faturaların yükselmesine neden olan YEKDEM bedeliyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, YEKDEM yükünü hafifletebilmek için “Almanya Modeli” önerisini gündeme getirmişti. Bu öneriyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den olumlu dönüş geldi. Yeni model üzerinde çalıştıklarını belirten Dönmez, YEKDEM 2020 yılı sonunda sona ereceğini ve teşvik döneminin de biteceğini belirterek farklı bir yönteme geçeceklerini açıkladı. 

ENERJİ MALİYETLERİYLE İLGİLİ GÜZEL GELİŞMELER YAŞANIYOR 

Son günlerde enerji maliyetleriyle ilgili güzel gelişmelerin yaşandığını söyleyerek konuşmasına başlayan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, EPDK’nın 30 Haziran itibariyle elektrik tarifesini mevcut fiyat üzerinden devam ettirerek 3 ay süreyle zam yapmayacağını söyledi. Eroğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti “BOTAŞ doğalgazdan elektrik üreten santrallere satılan gaz fiyatı üzerinden yüzde 12,5 indirim, sanayicilere ise yüzde 9,7 indirim uygulayacak. Bu küçük işletmeler için olumlu bir gelişme olsa da yılda 7 milyon kWh ve üzeri elektrik tüketenler ve OSB içerisinde faaliyet gösteren sanayiciler yüksek tüketimli tüketici sınıfına girdiği için bu tarife onları kapsamayacak. 2019 yılında tüm sanayicilerimizin toplam tüketimi 94 Milyon MwH iken, bu tüketimin 68 Milyon MwH’lik kısmını yani yüzde 72’si yüksek tüketimli tüketici sınıfına giren OSB’ler ve münferit kullanıcılar tarafından tüketmiştir. Bu sebepten dolayı sanayicilerin büyük çoğunluğunun faturaları YEKDEM sebebi ile artmaya devam edecek. Bakanlık ise talepleri dikkate alarak sanayiciler açısından olumlu yenilikler yapmaya hazırlanıyor. Yenilenebilir enerjiyi desteklemekle birlikte yenilenebilir enerji teşvikinin sanayiciye yüklenmesinin sürdürülemez olduğunu dile getiriyoruz. YEKDEM ile ilgili yapılacak yeni düzenlemelerle ilgili olarak katkı sunmaya ve çözüm odaklı gelişmeleri desteklemeye hazırız.”