Türkiye'nin 36 farklı şehrinde 1000 MW güneş enerjisi kapasitesi oluşturulması amacıyla mini YEKA yarışması yapılacak. Başvurular 8 – 12 Mart tarihinde alınırken yapılacak başvuruların 1000’i bulması öngörülüyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren GÜYAD Başkanı Cem Özkök, “İç Anadolu bölgesindeki rekabetin daha çok olacağını görülüyor” dedi. 

EN DÜŞÜK TEKLİFİ VEREN İLK 5 ŞİRKET YARIŞMAYA ÇAĞRILACAK  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının güneş enerjisinde mini YEKA yarışmalarına başvurularını yapabilmek için yatırımcılar son hazırlıklarını tamamlıyor. Türkiye'nin 36 farklı ilinde kapasiteleri 10, 15 ve 20 MW arasında değişen miktarlarda 74 farklı proje için başvurular 8 Mart'ta alınacak. Yatırımcılar 8 Mart'ta 17, 9 Mart'ta 15, 10 Mart'ta 16, 11 Mart'ta 15 ve 12 Mart'ta 11 farklı mini YEKA için başvuru yapabilecek. Her bir proje için en düşük teklifi veren yatırımcıyla elektrik enerjisi alım sözleşmesi imzalanacak. Sözleşme, imzalandığı tarihten itibaren 15 yıl geçerli olacak. Böylece, yatırımcı kuracağı güneş enerjisi santralinden ürettiği elektriği yarışmada belirlenen kilovatsaat fiyatı üzerinden 15 yıl boyunca devlete satacak. Bu süre zarfında şirketin piyasaya elektrik satma hakkı olmayacak. 

EN FAZLA KAPASİTE GAZİANTEP, MARDİN, VAN VE ANTALYA'DA 

Mini YEKA yarışmaları kapsamında 36 şehir için farklı kapasiteler belirlendi. Buna göre Antalya, Gaziantep, Mardin ve Van için toplamda 50'şer MW kapasite ayrıldı. Ankara ve Diyarbakır için 40 MW kapasite belirlendi. Özkök, “İhalelere büyük firmaların yanı sıra küçük çaplı firmaların başvurmaya hazırlandı. Bu kapsamda İç Anadolu Bölgesi’nde daha fazla rekabet olması bekleniyor” dedi. (AA)