Yalova İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğince (YAKAB) günlük ortalama 280 ton çöp toplanıyor. Toplanan çöplerden enerji üretiliyor ve 6 bin evin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Yalova İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği Başkanı Metin Oral, “Tesisimizin toplam kurulu gücü 1,2 MW. Ancak üçüncü lotumuz devreye alındığında toplam gücümüz 2,8 MW’a çıkacak.” dedi.   

22 BİN 348 MW ELEKTRİK ÜRETİLDİ 

Yalova, ilçe ve belde belediyeleri ile İl Özel İdaresinin üyesi olduğu YAKAB tarafından "Katı Atık Gazından Elektrik Üretimi ve Katı Atık Sahasının İşletilmesi Projesi" kapsamında 2018 yılında Altınova ilçesinde özel bir firmaya yap-işlet-devret modeliyle Katı Atık Gazından (LFG) Elektrik Üretimi ve Katı Atık Sahasının İşletilmesi Tesisi yaptırıldı. Denizçalı köyü Handere mevkisinde kurulu tesiste, 5 kilometre borularla çöpteki metan gazının vakumlanarak 20 silindirli motorda yakılması sonucu elektrik elde ediliyor. Tesisin 2018'in temmuz ayında hizmete girmesinin ardından Kasım 2020'ye kadar 265 bin 294 ton katı atıktan 22 bin 348 megavat elektrik üretildi.

YALOVA'NIN ENERJİ GİDERİNİN YÜZDE 3'Ü KARŞILANIYOR

Konuyla ilgili değerlendirme yapan YAKAB Başkanlığı görevini yürüten Altınova Belediye Başkanı Metin Oral "Burada hem ozon tabakasına giden ve oraya zararlı olan metan gazını kesmiş oluyoruz hem de boşa giden o gazın enerji üretimine dönmesini sağlıyoruz. Tesisin çevreye sağladığı yararların yanı sıra elektrik üretiminden de önemli bir kar elde ediyoruz. Burada ortalama 1,2 MW enerji üretimi gerçekleştiriyoruz. Tesisimiz yılda ortalama 3 milyon TL kar elde ediyor. Dolayısıyla bu tesisin varlığı bizim için önem arz ediyor. Elektrik üretimine baktığımız zaman Yalova'nın enerji üretimi olarak 6 bin konutuna denk geliyor. Yani 6 bin konutun enerjisini sağlamış oluyor. Yalova'daki enerji giderinin yüzde 3'ü karşılanıyor. Bu ciddi bir rakam. Kapasitemiz normalde 1,2 megavat ancak üçüncü lotumuz devreye girdiği zaman 2,8 MW çıkmış olacağız. İnşallah üçüncü lotumuzun devreye girmesiyle bu rakamlara ulaşabileceğiz” dedi. (AA)