Kayseri’nin Yahyalı ilçesi hem rüzgar geçiş bölgesi hem dağlık yapısı hem de güneşli gün sayısının fazla olmasıyla dikkat çekerken yenilenebilir enerji yatırımlarıyla da önemli bir güç oluşturuyor. Bölgenin enerji üretimi açısından önemli olduğunu belirten Yahyalı Kaymakamı Metin Eyyüpkoca, “Yaklaşık 36 bin kişinin yaşadığı Yahyalı ilçesi hayata geçen yatırımlar sayesinde enerji arz merkezine dönüştü” dedi. 

“YAHYALI TÜRKİYE’NİN ENERJİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP” 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Eyyüpkoca, “Fosil yakıt kullanımının çevreye önemli zararları bulunuyor. Bu zararı en aza indirmek amacıyla Yahyalı ilçesine rüzgar ve güneş enerji santralleri yapıldı. Hayata geçen bu yatırımlar Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip. Yahyalı ilçesi Akdeniz ile İç Anadolu'yu birbirine bağlayan koridorda bulunduğundan dolayı RES için yeterli bir potansiyeli bulunuyor. Yahyalı'da yılda 253 milyon kilovatsaat elektrik üretme kapasitesine sahip 119 rüzgar enerjisi türbini bulunuyor. Eyyüpkoca, RES'ten üretilen enerjiyle 83 bin hanenin elektriğinin karşılanıyor. Yeni santrallerin inşası da sürüyor” dedi. 

ROTOR ÇAPI EN BÜYÜK SANTRAL

Enerjisa Enerji tarafından yapımı devam eden RES'lerin farklı bir özelliğine değinen Eyyüpkoca, 163 metre rotor çapı ile Türkiye'de en büyük dünyada da sayılı santrallerden birinin, Yahyalı'da olacağını aktardı.

“35 BİN 500 PANELLİK GES PROJEMİZ BULUNUYOR”

Eyyüpkoca, ilçede bulunan güneş enerji santrali projeleriyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Yahyalı ilçesinin yıl içerisinde ortalama güneşli gün sayısı fazla ve GES projeleri için uygun koşullara sahip. İlçemizde toplam 27 milyon kilovatsaat gücünde 64 bin 571 güneş enerjisi paneline sahip 10 santral kurulmuştur. Yine hane bazında elektrik karşılama gücüne baktığımızda bu santrallerden 9 bin hanemizin elektrik ihtiyacını gideriyoruz. GES'te ise yapımı devam eden ve kredilendirme aşamasında olan 35 bin 500 güneş enerjisi paneline sahip güneş enerjisi santralleri var."

JEOTERMAL ENERJİNİN VERİMİNİ ARTIRMAK MÜMKÜN JEOTERMAL ENERJİNİN VERİMİNİ ARTIRMAK MÜMKÜN
İLÇEDE 4 HES FAALİYET GÖSTERİYOR

Eyyüpkoca, enerji üretim santralleri arasında HES projesi olduğuna da dikkat çekerken enerji arzı çeşitliliği açısından Türkiye’nin ender yerlerden biri olduğunu kaydetti. Eyyüpkoca, hidroelektrik santrali projeleriyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Zamantı Irmağı üzerinde kurulu; yılda 445 milyon kilovatsaat üretim kapasitesine sahip 4 hidroelektrik santralimiz bulunuyor. Bu projeler sayesinde 144 bin hanenin elektrik ihtiyacına cevap veriliyor. Enerji yatırımları ayrıca ilçe halkının istihdamına da katkı sağlıyor. Küçük bir ilçe olmasına rağmen kendimize ve ülkemize yetiyoruz. Ülkeye sağladığımız katkıdan dolayı mutluyuz. Yatırımcıların talepleri de oldukça fazla. Yahyalı'nın gelecekte enerji üssü haline geleceğine inancımız tam. Yatırımcıları buraya davet ediyoruz." diye konuştu. (AA)