Weltew Home Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, koronavirüs salgını sürecinde önlemlerle ürettim faaliyetlerine devam ettiklerini ve yeni bir pazarlama tekniği oluşturduklarını söyledi. Balcı, 3D katalog ve artırılmış gerçeklik uygulamaları ile pazarlama çalışmalarına yenilik katacağını belirtiyor. 

ÖNLEMLERLE ÜRETİM FAALİYETLERİMİZE DEVAM ETTİK 

Öncelikle 2019 yılı Weltew Home için oldukça verimli bir yıl olmuştu. Marka olarak pazar payımızı yurt içi ve yurt dışında genişlettiğimiz gibi hedeflediğimiz ölçeğe de ulaşmış olduk. Bir önceki yıla oranlar yüzde 40 civarında bir büyüme gerçekleştiren firmamız, sektör verilerinin aksine 2019’da hızlı bir büyüme ivmesini yakaladı. Yurt dışına ise 2019 yılında yaklaşık 16 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2019’da 70 mağaza sayısına ulaşmayı hedefliyorduk ve fakat yenilenen kurumsal kimliğimizle 2019 yılı sonunda 71 mağazayı faaliyete geçirerek geçtiğimiz seneyi beklenenin üzerinde bir büyüme ile kapatmıştık. Bu sene sonunda 100 bayi sayısına ulaşma hedefi koymuştuk. Yine 2020 yılının hemen başında gerçekleşen KDV indirimiyle de iç pazarda Ocak ve Şubat aylarında büyüme ivmesi yakaladık. Ancak Çin’de başlayıp kısa sürede etkisini tüm dünyada gösteren Covid-19 salgını kıtalar ötesine hızlı bir şekilde ulaşarak tedarik zincirini ve dolayısıyla ticareti de derinden sarsmıştır. İnsanların ihtiyaç silsilesine göre tüm sektörlerde satış hızı değişmiştir ve her sektör gibi mobilya sektörü de bu durumdan etkilenmiştir. Genel itibariyle firmamız bünyesinde stoklu bir çalışma politikası izlediğimiz için pandemi sürecinde hammadde tedarikçilerinden büyük bir sıkıntı yaşamadık ve bu süreçte üretimde belirli önlemler dahilinde tam ve yarım kapasitelerle çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük, aynı zamanda mağazalarımızı da bu süreçte kapatmadık ve üst seviyede hijyen önlemlerini alarak faaliyetlerimize devam ettik. İhracat boyutunda salgınının tüm dünyada yükselişe geçtiği Mart ayından itibaren yurt içi ve yurt dışındaki pazarların ticaret kapıları kapalı olduğu için stoklarımızı bünyemizde muhafaza etmek zorunda kalıyoruz. Bu durumda da depolarımızda çalışma sirkülasyonu azalıyor ve firmanın içindeki genel gider durumlarını etkiliyor. Bunlar genel giderlerin görülmeyen maliyetidir.  Yurt içinde ise 80 bayimizin 80’i de tüm il ve ilçelerde devletimizin belirlediği çalışma saatleri içerisinde faaliyetlerini devam ettiriyor. Salgın sürecinde gördüğümüz tabloda mobilya alışverişi yurt içi kapsamında hafta içi yüzde 40, hafta sonu ise yüzde 60 oranında gerçekleşmektedir. Şu anki mevcut durumda hafta sonları sokağa çıkma yasağı olduğundan dolayı satışlarımız genel olarak olumsuz bir durum ile karşı karşıyadır. 

YENİ BİR PAZARLAMA TEKNİĞİ OLUŞTURDUK 

Covid-19 devam ettiği takdirde B planını mevcut duruma uyarlayacağımız bir pazarlama tekniği oluşturduk. Bunlar; 3D katalog ve artırılmış gerçeklik uygulamalarıdır. Nihai tüketici Weltew Home markamızın web sitesinden giriş yaptığı takdirde ürünleri 3 boyutlu olarak ürünlerimizi inceleyebilecek kumaş renklerini koltuk ayak renklerini değiştirecek ve artırılmış gerçeklik uygulamasıyla akıllı cihazlardan kamerayı açıp ürünleri gerçek boyutlarıyla evine yerleştirebilecek. Böylece kullanıcılarımızın aklında ürün ile alakalı bir soru işareti kalmayacak şekilde hizmet verilmeye çalışacağız. 

COVİD-19 SALGINI NASIL BİR ÇAĞA GİRDİĞİMİZİ GÖSTERDİ 

Bu süreçte fabrikamız açık olarak faaliyetlerine devam ettiği için biz de işi başında takip ediyoruz. İşten kalan diğer vakitlerde ise İnegöl’de yer alan evimizin bahçesinde bahçe işleri ile uğraşıyorum. Doğayla iç içe olmak bana iyi gelen pek çok aktiviteden bir tanesi. Yine fırsat buldukça belgesellere olan ilgim nedeniyle akşamları da daha çok tarihi içerikli belgeselleri seyrediyor ve yerli yapım filmleri izlemeyi tercih ediyorum. Krizler bazen ne yapılması gerektiğini o anki ticari faaliyetler gösterir ki şu an yaptığımız pazarlama taktiği tam olarak bu sorunun cevabını vermektedir. Mevcut mağazalarımız kapalı olmasına rağmen hiç kapanmayan bir mağazadır dijital ortam. Covid-19’un oluşturduğu kriz nasıl bir çağa girdiğimizi gösterdi bizlere. Biz de hızlı bir şekilde ticaret anlayışımızı bu duruma entegre ederek çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.