2021 yılında hayata geçirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren VTC CEO’su Mustafa Ensari, Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde neler anlatacaklarını söyledi. Ensari, “2021 yılının ikinci yarısında hedefimiz ürün ve hizmetlerimizin kapsamını genişleterek ülkemiz ve dünya adına katma değerli servisler sunmaya devam etmekle birlikte, başta büyük sanayi kuruluşları olmak üzere tüm sektör paydaşlarının şeffaf ve sürdürülebilir bir enerji yönetimine geçmelerine yardımcı olmaktır.” dedi. 

2021 yılı ilk yarısını değerlendirerek 2. yarısı için gündeminizde neler var, anlatır mısınız? Yakın dönemde hayata geçirdiğiniz ve üzerinde çalıştığınız (varsa) proje/yatırımınızı ve çıktılarını paylaşır mısınız?

VTC Enerji olarak ülkemizde elektrik tedarik, doğal gaz tedarik ve enerji verimliliği danışmanlık lisansına sahip tek şirket olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Konuyu faaliyet alanlarımız için ayrı ayrı değerlendirirsek;

Enerjinin uçtan uca yönetilmesi ve enerjiye bütüncül bir bakış açısıyla bakılması gerektiğini düşünen bir şirket olarak 2021 yılının başında enerji verimliliği danışmanlık lisansımızı da alarak bu lisans üçlüsünü tamamlamış olduk. Teknik ekibimizle birlikte ülkemizin önemli sanayi kuruluşlarında enerji verimliliği etütleri, enerji yöneticisi hizmeti, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kurulum süreçleri, Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP), gönüllü anlaşmalar ve diğer teşvik süreçleri ile ilgili iş birlikleri gerçekleştirdik. Yılın ikinci yarısında da faaliyetlerimizi etkin bir şekilde sürdürerek daha fazla katma değer üretmeyi hedefliyoruz.   

Geliştirdiğimiz dijital enerji yönetimi yazılımı V-Gen; EPİAŞ, TEİAŞ, OSOS ve diğer uzaktan okuma entegrasyonları ile termik, rüzgar ve güneş başta olmak üzere tüm santral türlerinin piyasa işlemlerini yapay zeka destekli tahmin algoritmaları ile otomatik olarak gerçekleştirirken şeffaf ve güvenilir bir raporlama hizmeti sunmaktadır. 2021 yılının ilk yarısında V-Gen ile yönettiğimiz kapasiteyi saatte 2.500 MWh seviyelerine getirerek daha fazla katma değer üretmeyi başardık. 2021 yılının ikinci yarısında da daha fazla sektör paydaşına ulaşarak ülkemiz ve paydaşlarımız adına oluşturduğumuz katma değeri arttırmayı planlıyoruz. 

Eylül 2018 yılında açılan EPİAŞ Doğal Gaz Piyasasında önemli piyasa oyuncularından biri olarak ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarının yer aldığı portföyümüze 1,5 milyon Sm3/gün değerinde bir kapasite ile doğal gaz tedariki gerçekleştirdik. Yılın ikinci çeyreğinde artan piyasa maliyetlerinden paydaşlarımızın daha fazla etkilenmemesi için portföyümüzün büyük bir kısmını yılın 3. çeyreğinde BOTAŞ ve dağıtım şirketlerine devrederek doğal gaz portföyümüzün büyük bir kısmını devretmiş olduk. Gelecek dönemlerde piyasayı yakından takip ederek paydaşlarımıza sağlayabileceğimiz herhangi bir avantaj olması halinde gerekli aksiyonları alıyor olacağız.  

2021 yılı ürün ailemizin genişlediği çok verimli bir yıl oldu. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız V-Sensor ve V-Reactive ürünlerimiz paydaşlarımızın kullanımına açıldı.  

Enerjinin anlık olarak izlenebildiği ve izlenen bu verilerin anlamlı çıktılara dönüştürüldüğü bir IIoT platformu olan V-Sensor, ülkemizin önemli sanayicileri tarafından kullanılmaya başlandı. Farklı veri okuma seçenekleri, yatırım maliyeti gerektirmemesi, üst seviyede güvenlik altyapısı ve bildirim, alarm destekleriyle sahada okunan verileri tek bir çatı altında topluyor, enerjinin izlenmesi ve şeffaf bir şekilde raporlanması konusunda önemli katma değerler sağlıyor.

V-Reactive ürünümüz ise herhangi bir yatırım maliyeti gerektirmeden tüketicilerin elektrik sayacı ve enerji analizörlerini periyodik olarak izleyerek tüketicilerin reaktif ceza oranına ulaşmadan bilgilendiren bir platform. Tüketicilerin ay bazında enerji tüketim trendlerini akıllı sistemler ile analiz ediyor, ceza bedeli faturanıza yansımadan önlem almanızı sağlıyor. Yeni olmasına rağmen ürünümüz kısa süre içerisinde birçok paydaşımız tarafından kullanılmaya başlandı.

2021 yılının ikinci yarısında hedefimiz ürün ve hizmetlerimizin kapsamını genişleterek ülkemiz ve dünya adına katma değerli servisler sunmaya devam etmekle birlikte, başta büyük sanayi kuruluşları olmak üzere tüm sektör paydaşlarının şeffaf ve sürdürülebilir bir enerji yönetimine geçmelerine yardımcı olmaktır.
 

5-7 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi ve Sergisi’nde hangi ürün-hizmet ve uygulamalarınızı gündeme taşıyacaksınız? Zirve’ye özel ziyaretçilerinizi ne gibi yenilikler bekliyor?
 

Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi ve Sergisi katılmaktan keyif aldığımız bir organizasyon. Bu yıl gerçekleştirilecek organizasyonda enerjiye bütüncül olarak bakarken mevcut ürün ve hizmetlerimizin bu bakış açısını ne şekilde desteklediğini genel hatlarıyla katılımcılara aktarıyor olacağız. Lokomotifimiz olan dijital enerji yönetimi platformumuz V-Gen ve 2021 yılında kullanıma açılan V-Sensor ve V-Reactive ürünlerimiz tüm enerji süreçlerini kapsadığı için yine odak noktamız olacaktır.

Zirveye katılan ziyaretçilerimiz 2019 yılında yapılan zirveden bu yana geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle enerji izleme, enerji yönetimi ve verimliliği ile ilgili dolu dolu bir vakit geçirecektir.

Zirve’den beklentilerinizi ve genel değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

 Sektör paydaşları için büyük öneme sahip bu zirvenin pandemi sebebiyle 2020 yılında yapılamaması birçok katılımcıyı ve bizleri bu yıl için heyecanlandırıyor. Bu sebeple etkileşimin ve paydaşlara katkısının yüksek bir zirve olacağını düşünüyoruz.