Vodafone, mobil ve sabit ağlar, veri merkezleri, perakende satış ve ofisler dahil olmak üzere tüm Avrupa operasyonlarının 1 Temmuz 2021'den itibaren %100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrikle çalışacağını duyurdu. Bu gelişme, Vodafone'un karbon emisyonlarını 2030'a kadar, değer zincirindeki tüm operasyonlarını ise 2040'a kadar “net sıfır” karbona düşürme hedefine yönelik atılan önemli bir adım oldu. Vodafone, bu kapsamda, Avrupa genelinde 12 pazarın önde gelen dijital ve sosyal kanallarında şirketin ikonik marka görsellerinin "yeşile" dönüşmesini de içeren eş zamanlı bir tüketici kampanyasıyla yeşil şebekesinin farkındalığını artıracak. 

“DİJİTAL BİR TOPLUM OLUŞTURULMASINA YARDIMCI OLUYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Vodafone Grubu CEO'su Nick Read “1 Temmuz 2021'den itibaren Vodafone’un Avrupa'daki müşterileri, kullandıkları bağlantının tamamen yenilenebilir kaynaklardan sağlanan elektrikle sunulduğundan emin olabilir. Bu gelişme, 2030 yılına kadar kendi küresel karbon emisyonlarımızı net sıfıra indirme hedefimize yönelik önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Böylece müşterilerimizin kendi çevresel ayak izlerini azaltmalarına ve tüm pazarlarımızda kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dijital toplum oluşturmaya devam etmelerine yardımcı oluyoruz” dedi. 

HEDEFİ ÖNE ÇEKTİ 

Vodafone, geçen yıl, kendi dijital ağlarının ve teknolojilerinin iklim değişikliğiyle mücadelede oynadığı rolü güçlendirirken bir yandan da şirketin kendi faaliyetlerinin yeşil olmasını sağlama yolunda önemli ilerlemeler kaydetti. Temmuz 2020'de, Avrupa'da elektriği %100 yenilenebilir kaynaklardan temin etme planını, önceden 2025 olan hedefinden Temmuz 2021'e çekti. 2025 yılına kadar Afrika'da da aynı değişikliği gerçekleştirmeyi taahhüt ediyor. Vodafone'un 21. mali yılında toplam enerji kullanımının %96'sı satın alınan elektrik şeklinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde, Vodafone'un Avrupa'da satın aldığı elektriğin %100'ü, kiracı olarak operasyon yürüttüğü diğer sahalar da dahil olmak üzere, yenilenebilir üretim kaynaklarından sağlanacak.

HEDEF KARBON EMİSYONLARINI AZALTMAK 

Vodafone, 2020'de küresel ısınmayı 1,5°C'de tutmak için gereken karbon azaltma faaliyetleriyle paralel olarak, onaylanmış bir Bilime Dayalı 2030 Hedefi belirledi. Böylece Vodafone, BİT sektörü için geliştirilen emisyon azaltma yöntemini izleyen ilk büyük telekom operatörü oldu. Vodafone, geçtiğimiz yıl boyunca Kapsam 1 ve 2’de yer alan toplam sera gazı emisyonlarını yıllık %30 azaltarak 1,37 milyon ton CO₂'ye (karbon dioksit eşdeğeri) düşürdü. Bu gelişme, Vodafone'un Avrupa'da satın alınan yenilenebilir elektrik oranını 20. mali yılda %33’ten 21. mali yılda %80'e yükseltmesiyle sağlandı. 

Şirketin 20. mali yılında 7.983 petabayt (PB) olan mobil veri trafiği, yıllık %47 artışla, 21. mali yılın aynı döneminde 11.714 PB'ye yükselmesine rağmen, Vodafone'un enerji kullanımı geçtiğimiz yıl boyunca büyük ölçüde sabit kaldı. Bu, 4G'den yaklaşık %70 daha verimli olan M-MIMO çözümü de dahil olmak üzere, enerji bakımından daha verimli mobil teknolojilerinin ve analitiklerin kullanımının artmasıyla sağlandı.

YILLIK 135 GWH ENERJİ TASARRUFU 

Geçen yıl enerji verimliliği sunan ve sahaya kurulu yenilenebilir projelere 65 milyon Avro yatırım yapan Vodafone, yıllık 135 GWh enerji tasarrufu sağladı. Enerji verimliliği sağlayan temel girişimler arasında, daha verimli ağ ekipmanlarının tedarik edilip devreye alınması, nispeten daha az enerji verimli olan 3G şebekelerinin kademeli olarak kapatılması ve çekirdek şebekelerdeki eski ekipmanın devre dışı bırakılması da yer aldı. Vodafone, Ekim 2020'den itibaren, tedarikçilerin yeni iş için teklifleri kapsamındaki çevresel ve sosyal kriterlerin %20'lik bir ağırlıkta olması şartını uygulamaya başladı. Vodafone'un güncellenmiş tedarik süreçlerinde artık, tedarikçilerin karbon azaltımı, yenilenebilir enerji kullanımı, plastik azaltımı, döngüsel ekonomi desteği ve ürün yaşam döngüsü konularına yönelik çevresel politikalara sahip olup olmadığı değerlendiriliyor. Vodafone'un çabaları, bu yöndeki çalışmaları, çevresel etkiler konusunda kararlı eylemleri ve şeffaflığı, kâr amacı gütmeyen global çevre kuruluşu CDP tarafından takdir edildi ve Vodafone, CDP'nin iklim değişikliği "A Listesinde” yerini aldı.