PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) Anadolu Buluşmaları programını düzenledi. Türkiye’nin sahip olduğu verimlilik potansiyelinin ele alındığı toplantıda önemli konu başlıkları konuşuldu. 

“TÜRKİYE YILDA 50 MİLYAR DOLAR ENERJİ İTHALATI YAPIYOR”  

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, “Enerjide verimliliğin elde edilmesiyle birlikte Türkiye hem ekonomik hem de diplomatik açıdan daha güçlü olacak. Türkiye’de yılda ortalama 50 milyar dolar değerinde enerji ithalatı gerçekleşiyor. Bu rakamın 22,5 milyar doları konutlarda tüketiliyor. Türkiye’nin enerjiyi tasarruflu kullanması aynı zamanda diplomaside dik duruş sergilemesini de sağlayacak. Türkiye güçlü ülke ancak ihtiyaçları kadar güçlü. İhtiyaçların temini yurt dışından olduğu sürece bizim hep sıkıntımız olacak. İklim değişikliği gerçeğiyle yaşıyoruz. Türk sanayisinde enerji kullanımında büyük değişikliklerin yaşanacak” dedi. 

“DÜNYADA ENERJİ MALİYETLERİ ARTACAK”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Türkiye'de enerji verimliliği noktasında vatandaşları bilgilendirmek ve kaynakları daha verimli kullanmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Küresel ısınmaya dikkat çekmek gerekiyor. 2018 yılından sonra konutlar sanayiden daha fazla enerji tüketmeye başladı. Ekonomik değişiklikler ve yaşanılan koronavirüs salgını bu değerleri etkilemiş olabilir. Ancak konutlardaki enerji kullanımı önemli, ülkemizdeki en yüksek seviyelere ulaştı. Konutlarımızda ısıtma ve soğutma amaçlı yüzde 80 enerji tüketiyoruz. Enerji verimliliği her alanda önem arz ediyor. Aydınlatmadan soğutmaya, ısınmadan beyaz eşyalara kadar birçok alanda artan maliyetler görülüyor” dedi. (AA)